Vandring i Annapurna, forspaddling och safari

Resenär: Bengt Eriksson

I december 2005 arrangerade vi en 3 veckor lång skräddarsydd resa till Bengt i Nepal. Med vandring i Annapurna,skärmflyg och forspaddling på floden Seti. Här skriver han och berättar om sin Nepalresa:

 

"Jag tog kontakt med Inka på Far Away Adventures i somras för att få hjälp med att utforma en resa. Jag ville ha vissa speciella aktiviteter och jag ville att allt skulle fungera så smidigt som möjligt och utan att behöva använda tid för arrangemangen under resan. Och det blev toppen! 3 veckors upplevelser och aktiviteter i Nepal.

 

Pokhara är ett centrum i Nepal för friluftsaktiviter - allt från roddturer på sjön Fewa till motorcykelturer upp i bergen eller fallskärmshoppning. Jag började med 8 dagars vandring med Sherpan Gumbo som guide i Annapurna-området. Vi startade i "skogslandet" och gick allt högre upp tills vi nådde de templen i Muktinath. December bjuder ofta på klara och soliga dagar med kyliga nätter och de flesta man möter under denna årstid är människor och djur (mulåsnor !) från byarna längs leden. Åter i Pokhara blev det tillfälle för att prova paragliding (i tandemhopp). De omgivande bergen erbjuder idealiska förhållanden med termik och en utsikt som känns som om att man nästan kan sträcka sig ut och ta på bergen! Det är inte ovanligt att man blir granskad av stora rovfåglar som flyger förbi. Gillar man MTB finns nästan outtömliga möjligheter på, mestadels, bilfria stigar av alla svårighetsgrader i bergen runt Pokhara. Hit kommer inte många turister och det är lätt att hamna i samtal med dem som bor i byarna.

 

En timme med buss på vägen till Katmandu passerar man floden Seti som flyter söderut mot Nepals lågland via en rad forsar. I december var forsarna klass II samtt även någon klass III och utmärkt för nya forspaddlare som jag. Vi var en liten grupp med paddlare, guide och en följeflotte som tog hand om packning och mat. Seti tar sig genom områden med bara enstaka små och väglösa byar i djungeln. Tältning på sandbankarna och lägereld att värma sig på efter att ha övat eskimårollar. 


Seti flyter samman med en större flod efter ca 3 dagars paddling och här är det nära att ta sig till Chitwan som är en av Nepals nationalparker. Jag stannade på ett hotell som drivs efter ekologiska principer alldeles vid parkens elefant center och med en egen noshörning (!) som besökte trädgården på natten. Jag bodde i en "hydda" byggd i samma teknik som befolkningen i området. Ägarinnan ordnar arrangemang efter önskemål. Bäst var, i mitt tycke, en heldags vandring genom djungeln med två duktiga och engagerade och mycket fågelintresserade (!) guider .

 

Tillbaka i Katmandu fick jag tillfälle att strosa runt i staden. Thamel med sitt utbud av trekking utrustning och souvernirer. Här och i Pokhara finns ett överflöd av kopior av märkesutrustning till bra priser om man behöver komplettera. Besök 

i både Hindu och Buddistiska tempel. De senare med stark Tibetansk prägel. Lite otippat bjöd Katmandu även på en utmärkt Jazzklubb som fick avsluta min vistelse i Nepal - för den här gången !


Se fler bilder från Bengts resa i Nepal

Tips:
Vill du också göra en liknande resa, med vandring i Annapurnabergen, safari i Chitwan och en forspaddlingskurs? Eller har du egna idéer om vad du vill göra? Kontakta oss så arrangerar vi en resa som passar just dig!