Rundresa i Bhutan

Resenärer: Åsa Sundström och Anders Hansson

I oktober 2005 gjorde Åsa och Anders vår resa "Kulturell rundresa i Bhutan". Här skriver de om sina upplevelser och visar bilder från sin resa:

 

"Vi tittade ivrigt ut genom fönstret för att se vår första glimt av Bhutan, målet för vår resa. Inflygningen snirklade sig mellan bergstopparna och en stor del av tiden flög man i jämnhöjd med hus och träd. På flygplatsen fick vi ett varmt mottagande av vår guide Rinchen och vår chaufför Dorji. Denna resa bestod bara av oss, så vi fick gott och väl plats i bilen. Därefter började vår nio dagar långa resa genom Bhutan med dzonger, kloster, tempel, oerhört vacker natur, bågskytte, museer, djur och kultur. Templen var oerhört vackert utsmyckade, både invändigt och utvändigt.

 

Vi besökte sammanlagt fyra dzonger. Dessa finns i varje distrikt och är en byggnad som historiskt sett använts som försvarsbefästningar. Numera fungerar ena hälften av dzongen som "kommunal" förvaltning och den andra hälften som munkkloster. Alla dzonger är rikt utsmyckade med underbara bilder på drakar, astrologikartor och religiösa motiv. I alla dzonger i Bhutan finns minst ett tempel där allmänheten kan utöva sin buddistiska religion.

 

En del museibesök hann vi också med. Nationalmuseet i Paro var en rund byggnad som på ett intressant sätt visade upp både Bhutans historia och nutid. Dessutom besökte vi även textilmuseet och hembygdsmuseet, båda i Thimphu. Besöket på hantverksskolan fick oss att inse att det krävdes både engagemang, skicklighet och noggrannhet för att lyckas med de fantastiska utsmyckningar som vi senare såg massor av längs vår resa.

 

Två av våra klosterbesök var i nunnekloster. Det visade sig att det fanns cirka 1000 munkkloster i Bhutan och på frågan hur många nunnekloster det anns svarade Rinchen tio. En viss skillnad alltså och därför känns det extra roligt att ha fått besöka två av dessa tio nunnekloster.

 

Vi träffade på en hel del djur under resan. I Bhutan stängslar man runt hus och åkrar för att hålla djuren ute från gårdar och liknande vilket gjorde att man kunde träffa på kor, jakar och hästar lite överallt. Till och med på den öst-västliga huvudvägen. Hundar fanns det gott om och de gick lösa. Däremot katter såg vi bara två. Djuren härskade: Stod de mitt på vägen var det bara att tuta och vänta på att de skulle flytta på sig. Ibland tog det lite tid...


Naturen var oslagbar. När vi kom till passet Docchu La drog vi efter andan. Utsikt över bergstopparna med nyfallen vit snö, grön skog och de alltid närvarande bönevimplarna i olika färger gjorde att man bara tittade och njöt en lång stund. I Punakha fick vi se risskörd, kaktusar och en stor rovfågel som jagade alldeles över våra huvuden. På floden Mo Chhu fick vi möjlighet att uppleva naturen från vattnet. Under några timmar paddlade och flöt vi fram under ledning av Rinchen som förutom allt sitt kunnande om kultur och annat visade sig vara en hejare på rafting och kajak. En helt underbar upplevelse.

 

Vi fick även chansen att se nationalsporten bågskytte utövas på landets eget vis. På 150 meters avstånd skulle skytten i det ena laget pricka en liten tavla placerad vid det andra lagets skjutplats. Lagen sköt växelvis sina omgångar och matchen varade rätt så länge. Alla hamnade i närheten av måltavlan och då någon prickade, och jo det hände, utbröt en liten dans. Vi imponerades stort.

 

Det var roligt att gå runt i varje stad eller by vi kom till. Titta på husen, se det butanesiska vardagslivet och prata med barnen som mer än gärna ville testa sin engelska. Överallt blev vi väl bemötta, vi bodde bra, åt bra, vår guide Rinchen var väldigt påläst, både om landet i sig och om religionen. Dessutom tog oss vår chaufför Dorji tryggt och säkert fram på Bhutans inte alltför bra vägar.

 

Tack Inka för en väldigt bra resa som gjorde att vi kände att vi definitivt vill åka tillbaka till Bhutan!

 

Om ni vill veta mer om Åsa och Anders resa får ni gärna kontakta dem på:

sundstrom.asa@comhem.se

 

Åsa och Anders är med i Svensk-Bhutanesiska föreningen. Besök gärna deras hemsida: www.swedish-bhutan-society.org

 Klostret Tigerns Näste utanför Paro
 Pojke i traditionell dräkt på väg från skolan
 Bhutans vackra nationalmuseum i Paro
Bågskytte är Bhutans populära nationalsport