Bhutan och Brahmaputra -
skräddarsytt äventyr

Resenärer: Bengt Eriksson & Anna Gyllenstierna
I december 2009 och januari 2010 gjorde Anna och Bengt en spektakulär resa till Indien och Bhutan, där de både vandrade och gjorde en raftingexpedition. Här är några utdrag ur deras resdagbok:

Landat i Bhutan

onsdag 20 januari 2010, Paro, Bhutan


Lämnade ett som vanligt dimmigt och kaotiskt Delhi och landade i friskt och soligt Paro. På under tiden hann vi bekanta oss med en Bhutanesisk lärare som berättade om hur man försöker utveckla landet med GNH som mått istället för BNP - vilket som ni säkert vet står för Gross National Happiness. Hela landet verkar utvecklas som ett fantastiskt politiskt och socialt experiment. Här finns saker att lära. Det lilla vi sett är fantastiskt vackert - bara landningen i terrängen mellan bergen gav ett intryck av dramatisk natur.  // Bengt

 

Bhutan - jag längtar redan tillbaka...

torsdag 28 januari 2010 Paro, Bhutan


Vackra bergiga land med leendes buddister överallt. Var har du varit hela mitt liv? Ett vandringsparadis där man får med sig bärare (i form av hästar), kockar (i form av man) och engelsktalande guide ifall man gör en längre vandring. Vädret är ungefär som en fin och klar majdag i Sverige under deras vinter. Riktigt varmt under dagarna men kalla nätter. Solen skiner varje dag. Wow! Vi vandrar och besöker fort och kloster. Vi bugar oss framför buddhastatyer och slår pannan i golvet. Vi ler och vinkar mot barnen och ropar Hello och bye-bye. När vi möter vuxna hälsar vi respektfullt med ett "Kusuzamphola" .

Och så maten... Här äter de chili som en grönsak, inte som en krydda. Bengts uttryck som används frekvent hemmavid, "man kan aldrig få för mycket chili", har satts på prövning. Standardrätten är rött ris med en chili-i-ost-röra till. Som tur är får vi även turistifierade rätter som inte har liiika mycket chili i sig. Maten är GOD (tycker vi, och särskilt Bengt).

Men nu är det dags att åka hem. Snart hemma. Bara en natt i Delhi och en mellanlandning i Helsinki och sen i Stockholm!


Forsfärd på Brahmaputra

tisdag 15 december 2009 Dibrugarh, Indien

 

Ojojoj, vilket äventyr! Anna var lyckligtvis väldigt koncentrerad på att utföra rätt paddlingskommandon och kunde därmed hantera nervositeten i forsarna. Brahmaputra är en av världens största farbara floder med stora forsar upp till klass 4-5. Vattenmängden var enorm med hårt tryck i forsarna.

Under tre dagar färdades vi med fyrhjulsdrivna jeepar i Assam och Arunachal Pradesh upp till kinesiska gränsen. Strax bortanför vår start-camp ligger "the Big Bend" samt världens högsta obestigna berg. Därifrån raftade samt forskajakpaddlade vi nerför Siang-floden under sex dagar. Vi tältade längs flodstrander och gjorde upp gigantiska lägereldar mad hjälp av de trädstammar som hade spolats upp på flodbanken. Operatören var enormt välorganiserade och våra fyra "kitchen boys" trollade fram underbara måltider i det fria. Till skillnad från en del andra otillgängliga områden i Indien var folkstammarna vänliga och nyfikna. Alla stirrade förvånat men vinkade glatt från stranden när vi drog förbi. Och ville man så kunde man få smaka på den gula skalbagge som de plockade under stenarna.

Vi hade turen att bara ha trevliga deltagare i gruppen. Alla var erfarna, vitt beresta och positiva. Många skratt och en hel del rom vid lägerelden. / / Anna


Vackra mönster på landsbygden i Bhutan
 Den första vyn av floden Brahmaputra
 Kajakpaddlare tar en paus mellan forsarna
Tips: