Island Peak, Nepal, 6189m

Den sista biten uppför Island Peak är brant. Du befinner dig mitt på en snöbeklädd bergsvägg på 6000 meter över havet. Med ett rep i ena handen och en isyxa i den andra tar du en paus. Hjärtat dunkar, och kanske huvudet också. Du har vandrat i femton dagar och tränat klättring i tre. Krafterna är kanske nästan slut. Men du sitter säkert i ditt rep och vår guide peppar dig med ett smile :)  Snart är du uppe på Island Peak, och där kommer glädjeruset för utsikten är verkligt magnifik – liksom din bedrift!

Island Peak gruppbild


Det här är ett riktigt drömäventyr för bergsälskare. Om du så bara en gång i livet vill stå högst upp på en bergstopp i Himalaya och blicka ut över de hundratals vita topparna runtikring dig. Eller, om det kanske bara är en början? Det här är en perfekt expedition för dig som vill skaffa dig färdigheter och erfarenhet inför högre berg.

 

Island Peak är ett av de berg i Nepal som är relativt enkla att bestiga. Men det gäller att du är acklimatiserad, vältränad och gör expeditionen med erfarna guider. Det är också bra om du har lite förkunskaper - därför erbjuder vi i vårt program en tre dagars kurs innan bestigningen. Med våra guider som har lång erfarenhet av Island Peak, Mt Everest och andra giganter i Nepal och Tibet får du träna att gå på glaciär inknyten i replag, rappellering, sprickräddning och isklättring. Kursen är verkligt rolig och lärorik och vi gör den i ett alldeles underbart landskap vid en glaciär där bara vi är.  Kursen är också bra för acklimatiseringen och gör det lättare för dig att nå toppen av Island Peak.

 

Äventyret börjar i Katmandu, varifrån vi flyger upp till bergen. Sedan gör vi en vandring till Everest Base Camp och går upp på Kala Pathar så att vi får ytterligare upplevelser och är väl acklimatiserade inför klättringen.


Island Peak - vandring och bergsbestigning i Nepal
   
Aktivitet:
vandring & bergsbestigning
Antal dagar:
24
Pris:
31400:-
Svårighetsgrad:
Datum:
2018: 23 mars - 15 april & 5 - 28 okt  
Guide:
nepalesiska engelsktalande guider och instruktörer
Grupp:
Svensk grupp, 3 - 10 resenärer
Inkluderat:
 • upphämtning och skjuts till flyg 
 • halvdags sightseeing i Katmandu och inträde till tempel
 • 4 nätter på ett fint hotell, centralt beläget i Katmandus turistområde
 • flyg Katmandu/Lukla/Katmandu
 • mat och boende på trevliga gästhus i bergen vid vandringen
 • camping med utrustning och mat som lagas av vår kock vid klättringen
 • frukost, lunch, middag och varma drycker samtliga dagar i bergen
 • klättringsutrustning
 • guider, instruktörer, kock och bärare
 • samtliga vandrings- och klättringstillstånd
 • vattentålig duffelbag att packa till vandringen som du sedan kan packa din shopping i och ta med hem.

Ej inkluderat:
 • Flygresa till/från Nepal
 • mat i Katmandu
 • visum
 • dricks

NOTERA ATT:Vi anordnar även resan vid andra datum och för 1-2 personer
 
 

DYGNSPLANERING:
Dag 1
Ankomst Katmandu (1357 m). Vi möter upp på flygplatsen och kör er till hotellet. Njut av första kvällen i Katmandu på en av stadens mysiga restauranger. Natt på hotell.
Dag 2
Sightseeing och förberedelser. Efter frukost har vi en genomgång inför expeditionen. Sedan gör vi en promenad från turistkvarteret till det spännande templet Swayambunath med utsikt över Katmandu. På eftermiddagen finns chans att handla eller att se ytterligare sevärdheter i staden. Natt på hotell.
Dag 3
Flyg till Lukla (2800 m). Vandring ca 3 timmar genom lantbyar till byn Phakding (2600 m). Natt i tehus. 
Dag 4
Vandring till Namche (3440 m). (Ca 5-6 timmar). Fem gånger korsar vår stig den mäktiga floden Dudh Kosi innan vi börjar den långa uppförsbacken till Namche. På eftemiddagen gör vi en promenad genom den spännande levande byn. Natt i tehus. 
Dag 5
Acklimatiseringsdag i Namche, Sherpornas huvudstad. Kortare vandring till närliggande byar. Idag får vi våra första storslagna vyer. Vi ser Mt Everest och Ama Dablam samt många toppar på 6000 meter och högre. Vi besöker också ett litet kloster. Natt i tehus. 
Dag 6
Vandring till Deboche (3710 m). (Ca 5 timmar). Idag har vi vackra vyer av Everest, Ama Dablam, Lhotse och andra berg. Vi gör också  ett besök på ett av världens högst och vackrast belägna kloster i Tengboche (3860m). Natt i tehus. 
Dag 7
Vandring till Dingboche (4410 m). (Ca 5 timmar). Vi börjar vandringen genom en rhododendronskog men idag blir landskapet kargare när vi kommer upp ovanför trädgränsen. Idag får vi vår första vy av Island Peak! Natt i tehus. 
Dag 8
Acklimatiseringsdag i Dingboche. Vi gör en vandring upp på en topp på närmare 5000 m nära Dingboche vilket är utmärkt för acklimatiseringen. Nu gäller det att verkligen gå långsamt för att orka hela vägen upp till de storslagna vyerna av Ama Dablam, Lhotse, Island Peak, Peak 38, Lobuje East och Makalu. Natt i tehus i Dingboche.      
Dag 9
Vandring till Lobuje (4910 m). (Ca 5 timmar). Idag tar vi mycket tid på oss för att underlätta acklimatiseringen. Vi har en lång härlig stig på platten på förmiddagen med höga berg på var sida om oss, men efter lunch i lilla Tukhla blir det ordentligt uppför till ett minnesmonument över förolyckade bergsbestigare i området. Natt i tehus. 
Dag 10
Gorak Shep (5140 m) och Everest Base Camp (5365 m). Här uppe är stigen smalare och stenigare, och det är kyligt när vi ger oss iväg tidigt på morgonen. Vi äter en tidig varm lunch när vi kommer fram till Gorak Shep efter 2-3 timmar och sen går vi vidare till självaste Everest Base Camp och vänder. (Ca 5 timmar). Natt i tehus.
Dag 11
Kala Pathar (5545 m). Vi kliver upp riktigt tidigt och börjar vår långsamma bestigning av Kala Pathar, som inte ser mycket ut för världen, men bjuder på en härlig känsla på toppen och en fantastisk vy av Mt Everest. Vi ser även Pumori, Nuptse, Ama Dablam och hundratals andra vackra och snöbeklädda toppar. Det tar oss cirka 3 timmar och upp ned, och sedan tar vi resten av dagen på oss att gå nedåt så så långt mot Lukla som vi känner för. Natt i tehus.
Dag 12
Vandring till Dingboche (4410 m) (Ca 3-4 timmar). Natt i tehus.
Dag 13
Vilodag i Dingboche. För den som inte vill sitta still finns många spännande höjder att utforska i närheten, men vi rekommenderar att vila lite inför kommande krävande dagar. Natt i tehus.
Dag 14
Utrustning, rappellering och replag. Idag är det två timmar att gå till Chukhung (4730 m). Här går vi igenom vad vi kommer att lära oss på kursen inför Island Peak samt checkar all utrustning. Efter en varm lunch tränar vi på rappellering och inknytning i replag. Natt i tält.
Dag 15
Isklättring. Vi vandrar till en glaciär på 5000 meter som blir vår träningscamp. Här tränar vi idag snö- och isklättring och njuter av att befinna oss på den vackra glaciären. Övernattning i tält. 
Dag 16
Räddningsträning. Idag testar vi olika räddningstekniker, bygger ankare, tränar på self arrest och sprickräddning. Vi återvänder till Chukhung, Natt i tält.
Dag 17
Vandring till Island Peak Base Camp (5240m). (Ca 3 timmar). Vi repeterar lite teknik och har en genomgång inför toppbestigningen, när vi kommer fram och efter en varm lunch vilar vi för att samla krafter. Natt i tält. 
Dag 18
Klättring till toppen (6189 m). Vi kliver upp ca 02.00, packar termos och matsäck och äter en lätt men varm frukost och ger oss av upp för berget. Den första biten går vi längs en brant och stenig stig men kring gryningen når vi vad vi kallar "the crampon point" Här sätter vi på våra stegjärn och knyter in oss i replag. Nu bär det av uppför glaciären. Vi når toppen av Island Peak på förmiddagen och är åter vid Base Camp på eftermiddagen. Natt i tält alternativt på tehus i Chunkhung beroende på hur lång tid klättringen tar.
Dag 19
Vandring till Deboche. (Ca 5-6 timmar). På eftermiddagen gör vi ett besök i ett litet nunnekloster. Natt i tehus.
Dag 20
Vandring till Namche (ca 5 timmar) där vi gör ett välbehövligt besök på byns bageri! Natt i tehus. 
Dag 21
Vandring till Lukla (Ca 7 timmar). Längtan efter Katmandus restauranger brukar ge lite extra energi den här dagen och det går snabbt nedåt mot Lukla. Men glöm inte att njuta av er sista dag i bergen! Ikväll föreslår vi en avskedsmiddag med era guider och bärare!
Dag 22
Åter Katmandu. Vi flyger tillbaka till Katmandu på morgonen. Under dagen finns sedan tid till vila, god mat på restaurang och shopping. 
Dag 23
Fri dag i Katmandu. Passa på att besöka stadens spännande tempel och shoppa på de otaliga små butikerna i turistområdet. Hotell. 
Dag 24 
Hemresa. Den oundvikliga dagen har kommit men vi är övertygade om att ni är nöjda när ni sätter er på planet med minnen för livet. 
 
Island Peak med oss:
 • Vi har tre dagars kurs i bergsbestigning i programmet - roligt, givande och viktigt för säkerheten! 
 • Våra professionella guider och instruktörer har erfarenhet av bestigningar av Mt Everest. 
 • Vi har jobbat med den här expeditionen varje vår och höst sedan 2005 - och har ett eget väl inarbetat program.
 • All vår personal i bergen har bra utrustning, lön och försäkring.
 • Du får låna dunjacka och dunsovsäck och all klätterutrustning.
 • Vi har många dagar i programmet så att alla kan komma upp på toppen även om vi har otur med vädret och acklimatisering.
 "Tack tack! Allt har varit jätte bra och jag är väldigt nöjd! Saubir har känts mer som en hjälpande vän än en betald guide!"

Oskar Larsson april 2013
------------------------------------------------
"Tack för den bästa resa som jag åkt på. Allt har varit suveränt bra och det finns inget att klaga på. Om jag får möjlighet att åka till Nepal igen så kommer jag kontakta dig." 

 Martin Bergman nov 2017
Vandringen med vyer av Mt Everest och Lhotse
 Ang-Kami Sherpa, en av våra erfarna guider 
Notera klättrarna som närmar sig toppen!
 Vi går i replag på glaciären 
Snart uppe på Island Peak!
Hur beskriver man känslan?
Tips:
 • Läs om en av våra första resor på Island Peak i en artikel i Utemagasinet (PDF)
 • Läs en av våra resenärers berättelser om sin resa som bland annat gick till toppen av Island Peak. Drömresan.