Everest Base Camp - vandring i Nepal


Följ med oss på en av världens mest vackra vandringar.  På denna resa vandrar vi på den stig som så många äventyrare har gått på sin väg till Mt Everest. Efter en flygtur från Katmandu till Lukla som ligger på 2800 meter över havet börjar vi vår vandring. Runt oss lyser snön vit på de gigantiska bergen och långt nere i dalarna brusar forsarna. Vi hör jakarnas klockor klinga och buddistiska böneflaggor smattra i vinden. Målet är självaste baslägret men vi går också upp på Kala Patar varifrån vi får vår njuta av en vy av Mt Everest.

Gruppen njuter av första vyn av Mt Everest

Vi vandrar fyra till sex timmar om dagen och övernattar i dubbelrum på tehus. På dessa små gästhus som är drivna av Sherpafamiljer intar vi även våra måltider. Du behöver bara bära en lätt ryggsäck eftersom vi har anlitat människor som tar hand om packningen.   

 

Everest Base Camp - en vandring i Nepal
   
Aktivitet:
vandring
Antal dagar:
19 dagar i Nepal
Pris:
19900:-* / 22900:-**
Svårighetsgrad:
Datum:

2017  31 okt - 18 nov*

2018: 6 - 24 april* & 10 - 28 oktober*

Guide:
 * nepalesisk guide / ** svensk färdledare
Grupp:
svensk grupp, 6 - 10 resenärer
Inkluderat:
upphämtning vid flyg, 4 nätters hotell i Katmandu, boende på trevliga gästhus i bergen, flyg Katmandu/Lukla/Katmandu, frukost, lunch, middag och varma drycker på vandringen, guider, bärare, vandringstillstånd, dunjacka och dunsovsäck
Ej inkluderat:
flyg till Nepal, mat i Katmandu, försäkring, fickpengar, visum, dricks.

NOTERA ATT: Vi anordnar även resan andra datum och även för 1-3 resenärer till Everest Base Camp.

 
 
Dygnsplanering
Dag 1
Ankomst Katmandu (1357 m). Vi möter upp på flygplatsen och kör er till hotellet. Njut av första kvällen i Katmandu på en av stadens mysiga restauranger. Natt på hotell.
Dag 2
Sightseeing och förberedelser. Efter frukost har vi en genomgång inför vandringen till Everest Base Camp. Sedan gör vi en promenad från turistkvarteret till det spännande templet Swayambunath med utsikt över Katmandu. På eftermiddagen finns chans att handla eller att se ytterligare sevärdheter i staden. Natt på hotell.
Dag 3
Flyg till Lukla (2800 m). Vandring ca 3 timmar genom lantbyar till byn Phakding (2600 m). Natt i tehus.
Dag 4
Vandring till Namche (3440 m). (Ca 5-6 timmar). Fem gånger korsar vår stig den mäktiga floden Dudh Kosi innan vi börjar den långa uppförsbacken till Namche. På eftemiddagen gör vi en promenad genom den spännande levande byn. Natt i tehus.
Dag 5
Acklimatiseringsdag i Namche, Sherpornas huvudstad. Kortare vandring till närliggande byar. Idag får vi våra första storslagna vyer. Vi ser Mt Everest och Ama Dablam samt många toppar på 6000 meter och högre. Vi besöker också ett litet kloster. Natt i tehus.
Dag 6
Vandring till Deboche (3710 m). (Ca 5 timmar). Idag har vi vackra vyer av Everest, Ama Dablam, Lhotse och andra berg. Vi gör också  ett besök på ett av världens högst och vackrast belägna kloster i Tengboche (3860m). Natt i tehus.
Dag 7
Vandring till Dingboche (4410 m). (Ca 5 timmar). Vi börjar vandringen genom en rhododendronskog men idag blir landskapet kargare när vi kommer upp ovanför trädgränsen och blickar in i dalen som kommer att leda oss mot Everest Base Camp. Natt i tehus.
Dag 8
Acklimatiseringsdag i Dingboche. Vi gör en vandring upp på en topp på närmare 5000 m nära Dingboche vilket är utmärkt för acklimatiseringen. Nu gäller det att verkligen gå långsamt för att orka hela vägen upp till de storslagna vyerna av Ama Dablam, Lhotse, Island Peak, Peak 38, Lobuje East och Makalu. Natt i tehus i Dingboche.
Dag 9
Vandring till Lobuje (4910 m). (Ca 5 timmar). Idag tar vi mycket tid på oss för att underlätta acklimatiseringen. Vi har en lång härlig stig på platten på förmiddagen med höga berg på var sida om oss, men efter lunch i lilla Tukhla blir det ordentligt uppför till ett minnesmonument över förolyckade bergsbestigare i området. Natt i tehus.
Dag 10
Gorak Shep (5140 m) och Everest Base Camp (5365 m). Här uppe är stigen smalare och stenigare, och det är kyligt när vi ger oss iväg tidigt på morgonen. Vi äter en tidig varm lunch när vi kommer fram till Gorak Shep efter 2-3 timmar och sen går vi vidare till självaste Everest Base Camp och vänder. (Ca 5 timmar). Natt i tehus,
Dag 11
Kala Pathar (5545 m). Vi kliver upp riktigt tidigt och börjar vår långsamma bestigning av Kala Pathar, som inte ser mycket ut för världen, men bjuder på en härlig känsla på toppen och en fantastisk vy av Mt Everest. Vi ser även Pumori, Nuptse, Ama Dablam och många andra vackra och snöbeklädda toppar. Det tar oss cirka 3 timmar och upp ned. Sedan börjar vår vandring tillbaka mot Lukla. Vi bestämmer på plats hur långt vi går idag. Natt i tehus.

Dag 12
Extra dag ifall väder eller andra omständigheter ställer till det för oss. Natt i tehus.
Dag 13
Vandring till Deboche. (Ca 5-6 timmar). På eftermiddagen gör vi ett besök i ett litet nunnekloster. Natt i tehus.

Dag 14
Vandring till Namche (ca 5 timmar) där vi gör ett välbehövligt besök på byns bageri! Natt i tehus.
Dag 15
Vandring till Monjo (Ca 4 timmar) Vi tar det långsamt nedåt och njuter av solen, landskapet och byarna vi passerar.
Dag 16
Vandring till Lukla. (Ca 4 timmar). Så slutligen kommer vi tillbaka till Lukla. Ikväll föreslår vi en avskedsmiddag med våra bärare. Natt i tehus
Dag 17
Åter Katmandu. Vi flyger tillbaka till Katmandu på morgonen. Under dagen finns sedan tid till vila, god mat på restaurang och shopping.
Dag 18
Fri dag i Katmandu. Passa på att besöka stadens spännande tempel och shoppa på de otaliga små butikerna i turistområdet. Hotell.
Dag 19
Hemresa. Den oundvikliga dagen har kommit men vi är övertygade om att ni är nöjda när ni sätter er på planet med minnen för livet.
 
Everest Base Camp med oss:

  • Med 10 års erfarenhet har vi en väl genomarbetad resa
  • Både manliga och kvinnliga guider - med många års erfarenhet av våra svenska grupper
  • Vi kan de bästa boenden längs vägen - du kommer att förvånas över hur trevliga rum man kan bo på 
  • Vi har en extra dag på vandringen - många gäster har lovprisat den när vädret har ställt till med förseningar
  • Vi har alltid minst två guider på vandringen till Everest Base Camp
  • Vi erbjuder resor både med lokal guide och med svensk färdledare, i grupp och privata resor
  • Alla guider och bärare är försäkrade
  • Vi lånar ut dunjacka och dunsovsäck

"Vi är så nöjda med vår resa till Everest Base Camp, det var en fantastisk upplevelse. Våra förväntningar var väldigt höga och jag är glad att kunna säga att de överträffades med råge!!"

Maria Andersson dec 2013
Vandrare på väg mot Everest Base Camp. I bakgrunden: Everest, Lhotse och Ama Dablam
På våren ser vi mycket blommor längs stigen
En liten Sherpa-flicka betraktar turister 
Lunch på väg mot Everest Base Camp
Tips: