Volontärresa i Nepal - med vandring och bygge 


Det bästa du kan göra för Nepal är att resa dit. Hela landets ekonomi är beroende av turismen. Guider, bärare, hantverkare och hotellarbetare hoppas att turister ska fortsätta komma efter jordbävningarna som förstörde många nepalesiska byar våren 2015. Det kommer att ta många år att bygga upp alla hus och skolor i Nepal.  Vi har satt ihop den här volontärresan  speciellt för att hjälpa Nepal att komma på fötter. Vi kombinerar en vandring med ett bygge som man kan hjälpa till med utan förkunskaper.  Resan vars guide själv fick sitt hus raserat i jordbävningen börjar med en vandring i Gorkha-distriktet. Detta är ett av de distrikt som drabbades hårdast.  På de här stigarna vandrar normalt inga turistgrupper så det blir ett unikt tillfälle att få uppleva ett nytt område och det är ett bra tillfälle att ta med kläder, skolmaterial och andra förnödenheter till barn i dessa byar. Ni vandrar med guider, bärare och kock och ni kommer att sova i tält, men det finns också möjlighet att sova någon natt hos en familj. Ni får väl tillagad frukost, lunch och middag varje dag.
rester av raserad skola


Vi börjar vandringen i staden Gorkha, en symboliskt viktig plats i Nepal. I det ståtliga palatset som ni kommer att besöka föddes Kung Prithvi Narayan Shah. När han kom till makten år 1743 bestod Nepal av många små kungariken. 25 år senare hade han lagt samtliga riken under sig, enat Nepal och gjort Katmandu till huvudstad. 


Eftersom bara någon enstaka turist vandrat på stigarna här förut får ni uppleva möten med nyfikna bybor och ni kommer säkerligen att förvånas över deras gästfrihet trots deras umbäranden. Sedan århundraden har människorna här lärt sig att leva på branta sluttningar. Genom oändliga timmar av hårt arbete har de grävt ut terrasser för att kunna odla sitt ris. Här trivs också fruktträd och grönsaker och man möter ofta människor på de branta stigarna i skogarna bärande på korgar fullastade med clementiner och tomater på väg till marknaden. Målet på vandringen är byn Aidada där många hus kollapsade under jordbävningen. Här finns möjlighet för er att hjälpa till att bygga hus men även att spendera tid med skolbarnen som behöver träna på att prata engelska. Eventuellt finns det också möjlighet att hjälpa till med byns odlingar!

Volontärresa i Nepal med vandring och husbygge
   
Aktivitet:
Volontärarbete och vandring
Antal dagar:
14
Pris:
15900:-
Svårighetsgrad:
2
Datum:
2016: 27 nov - 10 dec 
2017: 27 nov - 10 dec 
Guide:
lokala engelsktalande guider
Grupp:
svensk grupp, minimum 4 och max 10 deltagare
Inkluderat:
 • upphämtning på flyget 
 • nepalesisk engelsktalande guide
 • 4 nätters hotell i Katmandu 
 • sightseeing i Katmandu 
 • privat transport från Katmandu till Gorkha
 • 1 natts hotell i Gorkha
 • campingutrustning 
 • bärare 
 • extra bärare för material att delas ut i byarna
 • frukost, lunch och middag samt varma drycker förutom i Katmandu
 • entréer tempel och palats
 • kostnad för inköp av skolväskor och material att dela ut i byar 

Ej inkluderat:
 • flygresa till/från Sverige
 • lunch och middag i Katmandu 
 • dricks
 • visum

 
 
Dygnsplanering:
Dag 1
Ankomst. Du blir upphämtad på flyget och får skjuts till hotellet. På eftermiddagen gör vi en promenad till det gamla kungliga torget där många gamla byggnader förstördes men flera vackra viktiga palats och tempel står kvar. På kvällen blir det en gemensam middag och då håller vår guide en genomgång av vår vandring och volontärarbete. Hotell.
Dag 2
Besök hos en familj i Katmandu. Idag införskaffar vi skolmaterial och skolväskor som vi ska ta med ut till byarna. Sedan tar vår guide Anu med er till hennes by i utkanten av Katmandu. Hon visar sitt hem som förstördes och tar er med till en skola i närheten som byggts av jordsäckar som därmed klarar skakningarna från en jordbävning. Anu förklarar hur ett sådant hus byggs och berättar om många projekt som pågår för att bygga upp säkra hus i Nepal. Byggnaden används nu som skola och vi kan gärna lämna skrivböcker och pennor till barnen. Hotell.
Dag 3 
Till Gorkha. Idag gör vi en bussresa till Gorkha, ca sex timmar. Vi stannar flera gånger på vägen för att äta och sträcka på benen och njuta av grönskan och vyerna av floderna vi åker längs med. På eftermiddagen vandrar vi upp till Gorkhas ståtliga kungliga palats som också fungerar både som tempel och fort. Natten i Gorkha spenderas på  hotell.

Dag 4

Gorkha (1300 m) till Tangling Chowk (1500m). Ca 6 timmar.

Efter frukost beger vi oss ut på de slingrande stigarna genom skog och små byar omgärdade av clementinlundar. Ju längre från Gorkha vi kommer desto glesare blir det mellan byarna. Dagens mål idag är Tanglingchowk där det ryktas att kvinnorna älskar att spela och sjunga. Vi delar ut skolväskor och andra skolmaterial där det behövs och dokumenterar behov som kan förmedlar till hjälporganisationer. Natt i tält.

Dag 5

Tangling Chowk (1500 m) till Vhairabi Chaur (1000m). Ca 5 timmar. Även idag vandrar ni bland frodig natur med vyer av risterrasser på grannbergen och av vita bergstoppar lång bortom dessa om vädret tillåter. Sista biten idag är ordentligt uppför till den platå där vi ska campa. Härifrån får vi en fängslande vy över de snötäckta bergen. Natt i tält.

 
Dag 6
Kort vandring till Aidada. Idag rekommenderar vi er att stiga upp tidigt på morgonen för att få se soluppgången över bergen. Efter frukost går vi nedåt, vi har cirka två timmar att vandra idag till byn Aidada. Här kommer vi att hjälpa till med ett bygge, antingen på ett klassrum eller på ett vanligt hem.  Efter en genomgång sätter guider, resenärer och bärare tillsammans igång att arbeta. Natt i tält.
Dag 7-11
Bygge i byn Aidada. Vi spenderar totalt en vecka i den vackra byn Aidada. Det är ett ganska tungt arbete att bygga men i Nepal stressar man inte. Ni kommer att njuta av lugnet i denna lilla by och lära känna människorna som bor här. Det finns också möjlighet att spendera tid på skolan så att barnen där får träna engelska och kanske få höra lite om livet i Sverige. Ta gärna med bilder på Sverige och nära och kära, det kommer att uppskattas. Vi planerar för att sova i tält, men det kan också finnas möjlighet att sova i ett hem. Era guider fortsätter att laga ordentliga måltider under vistelsen och det blir varierade rätter. Det finns också möjlighet att lära sig laga nepalesisk mat! Natt i tält.
Dag 12
Tur på floden. Så var det dags att ta farväl av byborna i Aidada och börja vandringen ned till Trisulifloden och landsvägen. Det tar cirka en timme innan vi börjar höra fordonen på vägen och snart är vi nere. Men innan vi ska lämna landsbygden så finns det möjlighet att ta vara på våra guiders mångsidiga kunskaper och låta dem guida oss på en tur på floden, nu är det dags för rafting! För den som hellre vill njuta av en eftermiddag på stranden går det också bra. Sedan är det dags att kliva ombord på bussen och åka tillbaka till Katmandu. Natt på hotell.
Dag 13
Sightseeing i Katmandu. Idag besöker vi Swayambunath, även kallat "aptemplet". Här uppifrån får man en fin vy över huvudstaden och vi kan glädjas åt att stadens allra flesta hus ju faktiskt står kvar.  Efter lunch besöker vi flera andra tempelområden i staden och så åker vi till en eller flera fairtradebutiker när ni med gott samvete kan handla kläder, smycken, väskor och andra hantverk. Passa på att gör er julshopping och stöd de kvinnliga hantverkare som ni också får träffa. Ikväll blir det en sista gemensam middag med grupp och guider. Natt på hotell.
Dag 14
Hemresa. Så var denna volontärresa i Nepal slut, vi hoppas och tror att ni förstår hur viktigt ert besök varit för de nepalesiska människor ni träffat och lärt känna under er vistelse. En av era guider skjutsar er till flygplatsen. För den som vill vara kvar under en längre tid och hjälparbeta i Nepal så finns många möjligheter!
 
En flicka i byn där volontärerna hjälpte till på volontärresan 2015
Gruppen på resan 2015 tar en välbehövlig paus
 
En kvinna i en av byarna längs vandringen skördar hirs.
 
Bild från en av många raserade skolor i området
 
En av många vyer från vandringen 
Vyn från högsta punkten på vandringen
 
Tips: