Maldiverna - En annorlunda resa till paradisöarna

Maldiverna förverkligar drömmen om barfotalyx på en tropisk paradisö. Men vi tror att du vill se och uppleva lite mer än bara sand, ljuvligt vatten och tropiska fiskar. Länge har man som turist inte kunnat besöka de bebodda öarna på Maldiverna men nu är det möjligt och på denna unika resa bor vi på Komandoo, en ö med 1200 invånare, en ambulans och några motorcyklar. Här lär vi oss om livet i denna värld av sandatoller där högsta punkten är två meter. Ett litet gästhus på ön blir vår bas och härifrån vi gör utflykter både på Komandoo och till näraliggande öar där vi  bland annat får se båtbygge och badar och snorklar.


Upptäck denna unika övärld med oss där korallrevens ringformationer, mitt i Indiska oceanens klara, varma vatten, har vuxit fram under miljontals år. Under havsytan finns hela 1 350 olika sorters koraller och fiskar. Den här resan bjuder på bad, sagolik snorkling och magiska solnedgångar men framförallt möten med en gästvänlig befolkning med intressanta livsöden och en framtid helt beroende av miljöutvecklingen. 


Maldiverna ligger mitt i den Indiska Oceanen, sydväst om Sri Lanka. Ögruppen består av 26 korallatoller och mer än tusen öar. Traditionellt har fiske varit den stora inkomstkällan för örikets 300 000 invånare men vi som gäster har med åren blivit en allt viktigare del för landets ekonomi. Maldiverna är muslimskt och i en moské får vi får en liten introduktion till Islam och Koranen och lite av den mytomspunna historien om hur Islam kom till Maldiverna. Vi ligger inte på stranden och badar på Komandoo men det finns gott om tid för bad och snorkling på de obebodda öarna utanför. 


Vår färdledare på resan till Maldiverna är Jenny Adhikari som också guidar resor till Indien,  Nepal och Bhutan. Hon har läst statsvetenskap och socialantropologi och är mycket intresserad av kultur, traditioner, och högtider. Jenny har också ett stort engagemang i sociala projekt i Nepal och är en mycket uppskattad färdledare.

En resa till Maldiverna, mer än ett semesterparadis
   
Aktivitet:
rundresa
Antal dagar:
11
Pris:
23870:- 
Svårighetsgrad:
1
Datum:
29 jan - 8 feb 2017
Guide:
lokal guide plus svensk färdledare, Jenny Adhikari
Grupp:
svensk grupp, 6-12 personer
Inkluderat:
 • samtliga nätter på hotell
 • samtliga måltider förutom i Male
 • samtliga aktiviteter
 • båttransfer
 • svensk färdledare
 • lokal guide

Ej inkluderat:
 • två middagar i Male
 • internationellt flyg
 • dricks
 • alkoholhaltiga drycker och läsk
 
 
Dygnsplanering:
Dag 1 
Ankomst till Male. Vi blir upphämtade vid flyget av vår färdledare Jenny. Middag med traditionell mat. Natt på hotell.
Dag 2 
Båt till ön Komandoo och snorkling. Äntligen ska vi ut på det turkosfärgade havet. Båtturen tar cirka tre timmar och vi har god chans att se flygfiskar och delfiner. Efter en lunchbuffé på ett lokalt café är det dags att ge sig ut i det ljuvliga vattnet. Vi gör en snorkeltur vid Kuda Faru, den lilla ön alldeles utanför Komandoo.
Dag 3 
Möte med öbor. Fredagen på Maldiverna är den heliga dagen och det är ofta tyst på ön fram till middagsbönen. Även vi tar en lugn morgon och njuter av en promenad på stranden eller de små bakgatorna. På eftermiddagen kommer ön till liv. Nu har vi en chans att träffa öborna och spela volleyboll och fotboll med dem och prova på Bashi, en slags bakvänd tennis som kvinnorna spelar, eller Ovvalhu, ett slags bräd-(sand!)spel. 
Dag 4
Rundtur och språklektion under palmblad. Idag gör vi en ordentlig rundvandring på ön och besöker kraftstationen, avsaltningsverket, TV-stationen och några hjälporganisationer. På eftermiddagen väljer vi någon härlig plats skuggad av palmblad för en liten lektion i det maldiviska språket. 
Dag 5
Rundtur och matlagningskurs. Vi fortsätter att lära oss om livet på ön. På morgonen besöker vi ett utbildningscenter, en förskola och den lilla polisstationen. På eftermiddagen är det dags att lära sig hur man lagar den fantastiska maldiviska maten. Det är förskollärare och föräldrar som lagar till många olika rätter som ni får hjälpa till med och vi passar på att lära oss mer om hur man tänker kring miljöhotet och vad man lär barnen om miljön och framtiden. 
Dag 6
Tur till "båtbyggarön". Idag åker vi ut till grannön Alifushi. Här träffar vi de välkomnande öborna som är båtbyggare. Cirka 8 av 10 av alla  båtar i Maldiverna byggs här. Tyvärr ser man inte längre så många av de vackra traditionella träbåtarna utan det blir mer och mer båtar i glasfiber. Det är intressant att lära sig hur detta land blev en sjöfarande nation. Vi äter lunch här innan vi åker tillbaka. På väg tillbaka stannar vi för bad. 
Dag 7
Frukost till soluppgång och besök på moské. Vi kliver upp tidigt för att göra en tur till en obebodd ö där vi ska njuta av en läcker picknick-frukost i soluppgången och passar på att bada. På eftermiddagen besöker vi en moské och får en liten introduktion till Islam och Koranen och lite av den mytomspunna historien om hur Islam kom till Maldiverna. Vi får lära oss lite om hur Islams läror vävts in i det maldiviska samhället.
Dag 8
Tur till de tre öarna. Efter frukost gör vi en tur till de förbluffande vackra obebodda öarna Dhigurah, Medurah och Maidurah. Vi njuter hela dagen av de sagolika vita stränderna, det turkosa havet och de vackra tropiska fiskarna. 
Dag 9
Fri dag och avskedsmiddag på stranden. Dagen är fri för egen utforskning av ön eller snorkel/sim-tur. På kvällen serveras middagen på stranden och öbor spelar trummor och dansar och du blir säkerligen uppmuntrad att deltaga. 
Dag 10 
Båt tillbaka till Male. Natt på hotell. 
Dag 11
Avfärd. Hemresa med flyg.
 
Tips:
 • Lägg till några dagar på en typisk resort på Maldiverna och njut av bad, snorkling och dykning. Kontakta oss för prisförslag.
Vy på en av utflykterna till en obebodd ö 

 Kokosnötter - en viktig gröda på Maldiverna

Njut av lugnet och utsikten av havet 

En av de öbor vi träffar på ön Komandoo.

Vi gör flera turer till öar med paradisstränder