Mt Kailash - en resa i Tibet

          

Mt Kailash i västra Tibet, betraktas som Asiens mest heliga berg och är 6774 meter högt. Vandringen runt Kailash är en av världens mest spektakulära och spirituella vandringar. Sven Hedin var förste västerlänning att resa i området och göra den s.k. koran, vandringen runt berget, som enligt myten ska rena dig från dina synder.

Potala Palace, Lhasa, Tibet
Vi börjar resan i Nepal och flyger över Himalaya till Lhasa som vi utforskar i tre dagar innan vi ger oss iväg västerut. Mot Kailash går vägen över höga bergspass och genom ett mycket mäktigt och spännande landskap. På vår resa möter vi nomadiska jakherdar och munkar i kloster och urgamla tempel.

Resa till Mt Kailash & vandring runt det heliga berget
   
Aktivitet:
rundresa och vandring
Antal dagar:
22 dagar
Pris:
34900:-
Svårighetsgrad:
2 av 3
Datum:
12 sep - 3 okt 2017
Guide:
tibetansk guide och chaufför 
Grupp:
internationell grupp, 3 - 12 personer
Inkluderat:
flyg från Katmandu till Lhasa, allt boende, frukost på samtliga hotell, frukost, lunch och middag under vandringen, alla lokala transporter, transport med Landcruiser, nepalesisk och tibetansk guide och chaufför, bärare på vandringen, all campingutrustning, sightseeing med inträden, resetillstånd, visum till Tibet.
Ej inkluderat:
flyg från / till Sverige, lunch och middag vid boende på hotell, läsk / alkohol, fickpengar, försäkring, visum Nepal, flygskatt, dricks. 
Observera att: priser och detaljer i schemat kan komma att ändras.

 
 
Dygnsplanering:
Dag 1
Ankomst Katmandu. (1380 möh) 
Er guide möter er på flygplatsen och kör er till hotellet. Ni njuter av första kvällen i Katmandu på en av stadens mysiga restauranger. Natt på hotell.
Dag 2
Dag i Katmandu. Vi besöker Pashupatinath, ett av hinduismens viktigaste tempel samt Swayambunath, även kallat aptemplet, varifrån vi får en fin vy över Nepals huvudstad. 
Dag 3
Flyg till Lhasa (3660 möh). Flyget ta en timme och går rakt över bergskedjan Himalaya. Vi möter vår tibetanske guide som tar oss till vårt hotell i det vackra tibetanska kvarteret. På eftermiddagen gör vi en kort promenad till den livliga och färggranna marknaden. 
Dag 4
Dag i Lhasa. Vi besöker först Seraklostret där flera hundra munkar bor och studerar historia och det tibetanska språket och sedan det religiöst viktiga Jokhang-templet, Lhasa hjärta. Här är det liv och rörelse då tibetanska pilgrimmer vallfärdar hit för att göra den viktiga vandringen runt templet, den så kallade koran.
Dag 5
Dag i Lhasa. Besök på Dalai Lamas mäktiga Potala palatset. Med regeringen i exil står den berömda byggnaden tom men är öppen för turister. Vi besöler även Norbulingka, Dalai Lamas sommarpalats en bit ifrån Potala. Här finns även en vacker park med blommande trädgårdar. Hotell.
Dag 6
En sista dag i Lhasa. Fri dag att besöka kloster eller att strosa runt marknaden och handla. Här finns bland annat vackra Tankha-målningar, rökelse, smycken och religiösa föremål. Ett tips är att utforska de små vackra gränderna i det tibetanska kvarteret. 
Dag 7
Lhasa (3660 möh) - Gyantse (3950 möh) Idag påbörjar vi vår rundresa. Vi färdas genom tibetanska byar, förbi sagolika sjöar, samt över passet Khamba La (4794 möh) varifrån vi ser berget Nazin Kang Sa (7252 möh). Hotell. 
Dag 8
Gyantse (3950 möh) - Shigatse (3900 möh). Innan vi åker vidare besöker vi idag Gyantse Dong, ett fort från 1300-talet med vackra målningar och budda-statyer. Hotell.
Dag 9
Landcruiser från Shigatse (3900 möh) till Lhatse (4050 möh). Hotell.
Dag 10
Landcruiser från Lhatse (4050 möh) till Saga (4600 möh). Hotell.
Dag 11
Landcruiser från Saga (4600 möh) till Paryang (4750 möh). Hotell. 

Dag 12
Landcruiser från Paryang (4750 möh) till sjön Manasarovar. (4740 möh) (265 kms/ ca 9 timmar) Hotell. 
Dag 13
Vila och acklimatiseringsdag vid sjön Manasarovar. "Stormiga och lugna dagar har jag seglat och rott över denna sjö och lodat dess djup och gästat i dess åtta kloster, vilka ligga infattade som juvelerna i en armring av blåaste turkos". Så beskrev Sven Hedin sjön Manasarovar. 
Dag 14
Landcruiser från Manasarovar till Tarboche (4750 möh). Hotell.
Dag 15
Vandring. Idag påbörjar vi vår vandring runt Mt Kailash (16 km, 6-7 timmar). Övernattning i tält i Dirphuk (4890 möh). 
Dag 16
Vandring. Idag går stigen långsamt uppåt och över passet Dolma La (5637möh). Sedan är det nerför till Zutul Puk (4790 möh) (22 km, 6-7 timmar) Övernattning i tält.
Dag 17
Vandring. Sista dagen på vår vandring runt Mt Kailash. (15 km) till Darchen. (4700 möh) Jeep till Manasarovar (35 km). Hotell. 
Dag 18
Landcruiser från Manasrovar till Paryang (4750m). Hotell. 
Dag 19
Landcruiser från Paryang till Saga (4600m). Idag har vi vackra vyer av Himalaya på båda sidor om vägen. Hotell. 
Dag 20
Landcruiser från Saga till Nyalam. Söderut ser vi idag berget Shisha Pangma (8012 möh). Hotell. 
Dag 21
Landcruiser från Nyalam till Katmandu (1400m). Hotell. 
Dag 22
Hemresa. Den oundvikliga dagen har kommit. Men vi är övertygade om att ni nöjda sätter er på planet med minnen för livet.
 
Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

 

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

 

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

 

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.


Tips:
  • Läs om Tibet och kampen för landets frihet på: www.tibet.se
  • Ladda ner info (PDF) om Tibet inför resan från International Campaign for Tibet
Mt Kailash 

tibetansk pojke 

att skörda ris för hand är vanligt i Tibet

 en tibetansk munk i Lhasa