Här finns vårt hjärta


Man behöver inte vara supermänniska för att bege sig ut på äventyr. Iden bakom Far Away Adventures är att erbjuda både de stillsamma och de mest äventyrslystna sitt livs upplevelse.

 

Vad som är en fantastisk upplevelse är så olika beroende på vem man är. Därför erbjuder vi både upplevelser som känns direkt i magen; som att kasta sig utför en vild fors i gummibåt och upplevelser som ger en vidare bild av den värld vi lever i; som att se orörd natur och uråldriga, livs levande kulturer. Naturen är en viktig del av våra resor. Ibland är den hänförande vacker att se på och ibland är den ett redskap som inbjuder till hisnande äventyr. 

Det vi tycker är det roligaste med att arrangera resor till länderna kring Himalaya är att turismen är så viktig för området. På en resa med oss behöver du inte ha dåligt samvete och tro att du förstör landet - snarare tvärtom.  På varje resa gynnas åtskilliga familjer till lokala guider, bärare, ägare av tehus och hotell, hantverkare, försäljare, chaufförer m.m. Otaliga viktiga projekt startas också i landet genom kontakt med turismen. Byar städas upp, man börjar källsortera, det planteras träd, kvinnor utbildas, skolor byggs, noshörningarna skyddas och mycket mer. De lokala guiderna fungerar som en länk mellan våra länder och deras. Men de är inte bara våra lärare på resan, de lär också sedan sina familjer och släktingar om hur vår utvecklade värld fungerar, om västerländska idéer om ekologisk odling, hållbarhet och jämlikhet. Alla viktiga komponenter av uppbyggnader av underutvecklade länder. 

Inka Gurung

 

Grundare av Far Away Adventures är Inka Gurung (f.d. Trollsås). Inka är den som planerar din resa, svarar på dina frågor och tar hand om din bokning. Inka lär också ut paddling och guidar ekoäventyret i Dala-Floda.  För Inka är varje resa ett hantverk där hon använder sin kunskap och sina egna erfarenheter från resor och expeditioner. Inkas motto är: "att vara nöjd med resan räcker inte". Hon gör alltid sitt yttersta för att se till att varje resenär får uppleva det lilla extra. Tillsammans med små lokala företag  utvecklar och arrangerar hon resorna. Det här är små proffsiga företag som ordnar allt det praktiska på plats, anställer din lokala guide, hämtar upp dig på flyget med mera. Dessa är samarbetspartners som delar Inkas värderingar och engagemang kring saker som rättvisa löner, ekoturism, guiders försäkringar, kvinnors rätt att arbeta m.m.. 

 

Inka Gurung är född och uppvuxen i Sverige, har bott många år i Nepal och är nu bosatt i Dala-Floda intill Västerdalälven med sin nepalesiska man och två barn. Att resa och upptäcka nya länder, kulturer och äventyr har alltid varit hennes passion. Hon har rest till så  27 länder världen över, men Himalaya är den del av världen som hon fastnade för. Under de år hon bodde i Nepal gjorde hon ett stort antal vandringar och paddlingsexpeditioner, cyklade mountainbike, flög skärmflyg och besteg Island Peak (6189 m). En av hennes första vandringar i Nepal år 2002 gick längs floden Likhu Khola i ett område där inga västerlänningar dittills satt sin fot.  Inka pratar nepalesiska och är mycket kunnig i Himalayas samhällen och kulturer.


Under sina många år i Himalaya har Inka även utvecklat ett brinnande engagemang för hjälpverksamhet. Inka har jobbat med barn och ungdomar i projektet "White Water Circus project", ordnat vattenledningar och skolböcker  till nepalesiska skolbarn och jobbar sedan 2008 med projektet Himalayan Adventure Girls där hon är initiativtagare och projektledare. Projektet går ut på att utbilda nepalesiska kvinnor till guider i turismbranschen. Till en början gav hon utbildning inom forspaddling, men nu har tjejerna även  blivit vandringsguider och de håller på med klättring, mountainbike och andra äventyrsaktiviteter. För projektet har Inka tilldelats Guldpaddeln för årets viktigaste forshändelse år 2008. I september 2012 tog hon emot ett stipendium av Falu Soroptimistklubb för arbetet med att stärka kvinnors ställning i Nepal. Den 8 mars 2014 fick hon utmärkelsen Årets Företagarkvinna i Gagnefs kommun. En dokumentärfilm "River Girls" har gjort om Inkas arbete med Himalayan Adventure Girls. Numer guidas fler av Far Away Adventures resor av dessa kvinnliga guider. Efter jordbävningarna i Nepal våren 2015 har Inka arbetat intensivt med att samla in pengar och med hjälp av Himalayan Adventure Girls organisera akut hjälp samt uppbyggnad av skolor och hus. 


Simon Eriksson

Simon har varit med och utvecklat våra forspaddlingsresor till Nepal och är vår färdledare på resorna: Resham Firiri - en forsodyssé och Sun Kosi. Simon var första gången i Nepal år 2004 då han var med som volontär på Whitewater Circus Project som Far Away Adventures arrangerade. Där lärde han nepalesiska barn och ungdomar att paddla forskajak och jonglera. Han har sedan återvänt vid flera tillfällen för att paddla på många av Nepals floder och har då även jobbat så instruktör och räddningspaddlare. Han har under många sommarsäsongen även arbetat som forspaddlingsinstruktör tillsammans med Inka Gurung i Dala-Floda. 


Frida Benedikt

Frida är vår färdledare på vandringen till Everest Base Camp. Hon hjälper också till med att planera nya resor och med marknadsföring. Frida är utbildad till reseproducent på Scandinavian College of Travel and Tourism i Orsa. De senaste åren har hon spenderat mycket tid på Nepals vandringsleder. Hjärtat klappar starkt för naturen och människorna i Himalaya och Frida såg redan vid sin första visit Nepal som sitt andra hem och gjorde  sig snabbt förstådd på nepalesiska. Sommaren 2016 genomförde Frida ett äventyr genom hela vårt avlånga land. Hon började vid Treriksröset och vandrade, cyklade paddlade på olika vis hela vägen till Smygehuk, Sveriges sydligaste spets! På grund av denna bedrift nominerades Frida Benedikt till årets äventyrare 2016!


Amrit Gurung

Amrit är instruktör på våra forspaddlingskurser i Dala-Floda och guidar vår resa med forspaddling för nybörjare i Nepal. Han är gift med Inka och har bott i Sverige sedan 2010. Amrit har paddlat både forskajak och guidat gummibåtar i femton år i Nepal innan han kom till Sverige. Under flera år jobbade han och Inka tillsammans i projektet Himalayan Adventure Girls där nepalesiska tjejer har fått lära sig guideyrket. I Dala-Floda är Amrit engagerad i den lokala kajakklubben Floda Forsfarare och paddlar mycket med nyanlända i klubbens integrationsprojekt.

Kontakt:

Läs en artikel om Inka i Utemagasinet 

Läs en artikel om Inka i Omvärlden 


Läs vad våra resenärer har skrivit på vår sida Inspiration

Läs om de föreläsningar som Inka håller

 

Inka Gurung, VD
Simon Eriksson, färdledare
Frida Benedikt, färdledare
Amrit Gurung, forspaddlingsinstruktör