Forspaddling i Nepal - Nybörjarpaddling med vandring


Nepal är ett drömland för forspaddlare. Landets många floder omges av vår planets mest majestätiska berg och fylls på med gigantiska mängder smältvatten. Här finns mängder av stora och små forsar som rinner genom grönskande sagolandskap. Vid var och vartannat hörn kan man hitta en sandstrand att campa på. Men man behöver inte vara någon forsguru för att åka dit, det finns också fantastisk fin paddling för nybörjare. På den här resan ska vi  paddla på tre olika floder som lämpar sig bra för den som precis börjat paddla och vill utveckla sin paddling. Men för att få den ultimata Nepalupplevelsen så ska vi också göra en vandring i de grönskande bergen och se det snötäckta Himalaya. Varje dag börjar med, eller avslutas med, ett yogapass.

 

Paddling på floden Seti


För att klara av paddlingen i Nepal rekommenderar vi att man har gått minst nybörjarkursen i fors hos oss i Dala-Floda eller ha motsvarande kunskaper. Man ska kunna hantera paddling i grad 2-forsar och ha provat på att paddla forsar av grad 3. Vi kommer att anpassa varje paddelpass efter alla deltagares nivå och önskemål och har alltid flera guider så att vi kan dela upp oss om det behövs!

Vandring och kurs i forspaddling i Nepal
   
Aktivitet:
forspaddling & vandring
Antal dagar:
14
Pris:
15800:-
Svårighetsgrad:
Datum:
15 - 28 november 2017
Guide:
Amrit Gurung och Sita Thapa
Grupp:
svensk grupp 6-10 personer
Inkluderat:
 • upphämtning på flyget
 • fyra nätters hotell i Katmandu
 • samtliga måltider på vandringen och paddlingen
 • guidad vandring med bärare
 • paddling med utrustning
 • utrustningsflotte med guide
 • alla tillstånd för vandring och rafting
 • sightseeing i Katmandu
Ej inkluderat:
 • flyg till / från Nepal
 • mat i Katmandu
 • visum
 • dricks  
 
 
Dygnsplanering:
Dag 1
Ankomst Katmandu. Vi blir upphämtade på flyget och njuter av första kvällen i Nepal på den berömda restaurangen New Orleans Café. Natt på hotell. 
Dag 2
Paddling på Bhote Koshi, uppvärmning. Idag åker vi buss cirka två timmar österut till floden Bhote Koshi. Här kommer vi att bo på en enkel grönskande resort med närhet till väldigt fina paddelsträckor perfekta för den som inte paddlat så länge. Efter en enkel buffélunch provar vi ut kajaker och hoppar i vattnet. Vi spenderar eftermiddagen med att värma upp, få in balansen och förfina vår paddlingsteknik på en grad 2-sträcka. Vi somnar i våra safaritält till ljudet av syrsorna och den brusande forsen.
Dag 3 
River running. Efter frukost paddlar vi en lite längre grad 2-sträcka, vi fortsätter att finslipa vår teknik och fångar enkla och svåra bakvatten, traverserar och tränar på kommunikation.  Det finns också möjlighet att träna eskimåsvängen och att surfa! Vi åker buss tillbaka till resorten för lunch. Vi planerar eftermiddagens pass tillsammans i gruppen men vi fokuserar på eskimåsvängen och användningen av den i olika situationer. Natt i safaritält.    
 
Dag 4 
Paddlingstur grad 3. På förmiddagen paddlar vi en sträcka med lite större forsar med stora härliga vågor. Efter lunch är det sedan dags att åka tillbaka till Katmandu. Natt på hotell.
Dag 5
Vandring på landsbygden. Idag åker vi västerut, cirka tre timmar till byn Fishling intill Trisulifloden. Nu är det dags att röra lite på benen och se lite mer av Nepals landsbygd.  Vi går över hängbron ovanför floden och beger oss uppåt i de gröna bergen. Vi följer en stig genom skog och förbi små enkla hus till byn Aidada. Här får vi träffa bybor i sina enkla hem. Vandringen tar cirka två timmar. Natt i tält.    
Dag 6
Vyer av det snötäckta Himalaya. Vi vaknar upp till tuppens galande. Efter vi druckit vårt morgonte/kaffe serverar våra guider frukost och sedan är det dags för en liten utflykt till byns nya skola som byggts upp efter jordbävningen. Sedan fortsätter vi vår vandring uppför. Vi får se clementinlundar och ytterligare en skola och till slut kommer vi upp på en platå där vi vid bra väder får se de snötäckta bergen i fjärran. Här kommer vi att sätta upp tält och snart får vi njuta av en värmande lägereld. Vandringen tar cirka tre timmar.  Natt i tält.
Dag 7
Vandring bland risterasser. Idag stiger vi uppe extra tidigt för att inte missa soluppgången över bergen. Vi vandrar genom frodig natur och förundras över alla hem och risterrasser som människorna här, långt ifrån vägar och städer, har byggt upp för hand. Vi besöker en skola idag där vi lämnar över skomaterial och sportutrustning. Dagens mål idag är byn Tangling Chok där det ryktas att kvinnorna älskar att spela och sjunga. Natt i tält eller hos en familj. Vi vandrar idag i cirka fem-sex timmar. 
Dag 8
Vandring till Gorkha. Även idag vandrar vi  på slingrande stigar genom skog och små byar omgärdade av clementinlundar. Har vi tur har frukterna börjat mogna. En packad lunch kommer idag ätas på en äng där kor vandrar fritt omkring. Ju närmare den historiskt viktiga staden Gorkha vi kommer desto tätare blir det mellan byarna där folket glatt hälsar på oss. Väl framme i staden finns det möjlighet att besöka ett litet museum. Vandringen idag tar cirka sex timmar. Natten i Gorkha spenderas på ett enkelt hotell.    
 
Dag 9 
Paddling på floden Seti. Idag avslutar vi vår vandring med att gå upp till Gorkhas ståtliga kungliga palats som uppe på sin höjd fungerar både som tempel och fort. Sedan tar vi bussen (ca 3 timmar) till floden Seti som vi ska göra en tre dagars tur på. Idag har vi med oss en flotte som vi packar all vår utrustning på.  Vi paddlar hela eftermiddagen genom forsar graderade 2 och 3. Emellan forsarna har vi gott om slätvatten men floden flyter på här och på de lugna sträckorna kan vi flyta fram och njuta av de djungelklädda älvkanterna. Vi stannar till vid någon lämplig sandstrand och slår upp våra tält. 
Dag 10
Heldag på floden Seti. Idag har vi en lång sträcka av grad 2 och 3-forsar att paddla. Alla får turas om att leda gruppen och hitta lämpligast linje i forsarna. Vi hittar också några bra vågor att stanna och surfa på. Natt i tält på en sandstrand.     
Dag 11
Mer utmanande paddling. Denna morgon blir forsarna lite mer utmanande. Det är tätare mellan dem och de är lite mer tekniska.  Efter lunch vid uttagsplatsen åker vi tillbaka mot Katmandu men stannar halvvägs vid Trisulifloden igen. I eftermiddag paddlar vi i Surprise rapid - en fors med många möjligheter. Här finns både enkla och svåra linjer och vi hittar på några spännande uppgifter att ta er an. Här finns också ett par fina surfställen. Natt i tält på stranden.
Dag 12
Ett sista paddelpass på Trisuli. Det finns flera olika möjligheter på Trisuli idag. Den som vill kan fortsätta träna paddling och surf i Surprise-forsen och den som vill paddlar en tuffare sträcka, grad 3/4. På eftermiddagen/kvällen åker vi tillbaka till Katmandu. Ca 3 timmar. 
Dag 13
Besök på tempel i Katmandu. Denna sista dag i Nepal får vi se hinduiska och buddistiska tempelområden och vi besöker några fair-trade butiker där vi kan handla fina hantverk. 
Dag 14
Hemresa.     
 
Tips:
På den här resan behöver du kunna grunderna i forspaddling. Välkomna hit till Dala-Floda och lär dig paddla med oss! Läs mer: forspaddlingskurs med Far Away Adventures
"Du och Amrit var helt otroligt vänliga, omhändertagande och duktiga – kände mig trygg."
- Monica Stendahl okt 2016 
Vy av floden Trisuli från vandringen 
Startplatsen för paddling på lower Seti
Risterasser i bergen
vyer från vandringens högsta punkt
camping vid Trisulifloden 
Glada paddlare vid en av floden Setis stränder