En resa över världens tak
från Peking till Katmandu


Följ med på ett svindlande äventyr med en liten grupp och svensk färdledare över världens tak. Vi åker med buss och tåg från Peking, genom Tibet, över Himalaya, till Katmandu och ner till Nepals djungel.  


Vi börjar med Pekings fantastiska gamla kulturskatter. Härifrån går vår färd sedan längs världens högst belägna järnväg till det mytomspunna Lhasa på 3660 meter över havet. Här spenderar vi några dagar och utforskar hjärtat av Tibet. Vi besöker Potalapalatset och Jokhangtemplet där vi möter munkar klädda i mörkröda rockar och beende pilgrimer med turkoser i sina långa svarta hår.

Vidare går vårt äventyr genom ett kargt landskap och genom städer med urgamla kloster som är bebodda än idag. Vi ser jakar och får på vidsträckta slätter, sagolika turkosa sjöar och så de snötäckta bergen som vi närmar oss. Vi sover en natt i traditionella nomadtält i närheten av Everest Base Camp för att nästa morgon njuta av det majestätiska berget i gryningen. Vi korsar sedan den nepalesiska gränsen, där en annan värld med grönska, etnisk mångfald och djungel öppnar sig. Vi besöker hinduiska tempelområden i Katmandu och gör en dagsvandring på den nepalesiska landsbygden. Den som vill kan sedan göra en forstur på en flod medan de andra kopplar av några timmar på stranden intill vattnet. Sedan  utforskar  vi Nepals djungel i Chitwans nationalpark där vi bor på en lyxig djungelresort. Resan är ett samarbete mellan Far Away Adventures och Kinalotsen. 

En resa över världens tak - från Peking till Katmandu
   
Aktivitet:
rundresa
Antal dagar:
20
Pris:
30400:-* / 33960:-**
Svårighetsgrad:
1 av 3
Datum:
2018: 12 sep - 1 okt
Guide:
lokala guider samt svensk färdledare
Grupp:
svensk grupp 6-16 personer
Inkluderat:

 • Två dagars sightseeing i Peking 
 • Tåg Peking-Lhasa
 • Privat buss från Lhasa till Katmandu 
 • Fyra dagar med sightseeing i Lhasa
 • Måltider enligt program
 • Kinesisk engelsktalande guide i Peking
 • Tibetansk engelsktalande guide i Tibet
 • Nepalesisk engelsktalande guide i Nepal
 • Svensk färdledare på hela resan
 • Inträden till sevärdheter som nämns i programmet
 • All logi i dubbelrum på hotell
 • Camping vid Yamdrok-sjön en natt med all utrustning
 • Camping i Nepal två nätter med all utrustning
 • 1/2 dags rafting för den som vill prova lite äventyr på floden
 • Safaripaket med 2 nätters boende på djungellodge och safariguide 
 • Visum till Kina och Nepal
 • Inresetillstånd till Tibet
 • Syrgas på tåget och bussen i Tibet

Ej inkluderat:
 • Flygresa till/från Sverige (kostar från ca 6500:-)
 • Transfer från flygplatsen i Peking till hotellet
 • Extra måltidsdryck
 • Dricks till lokala guider och chaufförer 
*priset för 11-16 personer / ** priset för 6-10 personer
 
 
Dygnsplanering:
Dag 1

Ankomst i Peking. Vid behov kan vi hjälpa till med transfer till hotellet. Annars fungerar taxi mycket bra. Boende på Dongfang Hotel. På kvällen äter vi välkomstmiddag och lär känna varandra i Pekings gamla kvarter. Natt på hotell. (Middag ingår)

Dag 2

Sightseeing i Peking. Den Kinesiska muren är det första utflyktsmålet på resan. Bussen tar oss till Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det är en fantastisk känsla att vandra på detta byggnadsverk och känna historiens vingslag. På vägen tillbaka äter vi kinesisk husmanskost på ett ”bondens lycka”, där man får smaka på läckerheter från gården. På eftermiddagen åker vi till Himmelens Tempel, där vi ser prov på kinesisk arkitektur när den är som bäst, och får insikt i hur viktig symbolik och vidskepelse var och fortfarande är i den kinesiska kulturen. Här utförde Ming- och Qingkejsarna offerriter varje vintersolstånd för att få bra väder. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3

Ombord på tåget. Dagen börjar med besök på världens största urbana torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Vi går därifrån in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar sin oinskränkta makt under 600 år. Bakom Den Förbjudna Staden ligger Kolberget, som är en konstgjord kulle. Om vädret är klart har man härifrån utsikt över centrala Peking och Den Förbjudna Staden. Vi äter sedan lunch hos en familj och åker rickshaw (cykeltaxi) genom Pekings gamla kvarter, hutongerna.  Efter kvällsmat kliver vi på tåget som ska ta oss 3 800 kilometer till Lhasa. Det enorma järnvägsprojektet som länkade samman Kina med Tibet, från Golmud i Qinghai till Lhasa, kostade närmare 26 miljarder Yuan att bygga. Innan projektet startades ansåg många experter att det inte skulle gå att genomföra bygget då stora delar av järnvägen ligger på permafrost. Men de kinesiska ingenjörerna bevisade att det gick, och sommaren 2006 invigdes järnvägen. Det är världens högst belägna järnväg och tågresan är en av de mest spektakulära man kan göra. Vi reser i 6-bäddskupéer där vi får bra tillfälle att lära känna varandra och njuta av de skiftande vyerna utanför. Standarden på tåget är enkel och det städas tyvärr inte alltför noga så det blir på fler vis en verkligt äventyrlig tågresa i kinesisk anda. Väl framme i Lhasa blir vi dock bortskämda med boende på ett riktigt fint hotell. Natt i tågkupé. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4

På tåget. Hela dagen tillbringas ombord på tåget. Passa på att lära känna varandra, läs en god bok, njut av te och mat och ta in det vackra gröna kinesiska landskapet. Under natten passerar vi Golmud och är därmed uppe på den tibetanska högplatån. Vissa kan känna av den höga i höjden i form av illamående eller huvudvärk, men det finns lättillgänglig syrgas i varje kupé. Natt i tågkupé. (Inga måltider ingår. Det finns mat att köpa på tåget.)

Dag 5 

Ankomst Lhasa. När vi vaknar upp idag har naturen utanför skiftat till ett kargt och öde landskap. Tidigt på morgonkvisten passerar vi världens högsta järnvägspunkt vid Tanggula-passet på 5 072 meter över havet. Under många århundraden låg Tibet gömt bakom berg, skyddat och isolerat från omvärlden. Detta har lett till dess unika särpräglade kultur och gjort det till ett attraktivt resmål för äventyrare. Vi kommer snart att få en djupare inblick i den mystik som vilar över Tibet och det öde som drabbat dess folk. På eftermiddagen rullar tåget in på Lhasas tågstation, 3 650 meter över havet. Vårt hotell ligger i stadens äldre delar. För att få röra på benen och se lite av staden redan idag gör vi en kort promenad och får våra första intryck av Tibet. Doften av det karaktäristiska jaksmöret som säljs utmed gatorna blandas med röken från små grenar av rökelse som eldas i ugnarna framför templen. På avstånd får vi förundras över det majestätiska Potalapalatset som reser sig högt över alla andra byggnader i staden. Natt på hotell. (Middag ingår.)

Dag 6

Sightseeing i Lhasa. Vi börjar dagen med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och olika försäljningsstånd där man kan fynda allt ifrån rökelse, bönesnurror och antikviteter till tibetansk musik. Vi följer strömmen av människor som går khoran medsols runt Tibets heligaste tempel Jokhang. Vi går också in i templet som byggdes år 647 och är den tibetanska buddhismens spirituella centrum. I och utanför samlas tibetaner och pilgrimer för att utöva religiösa riter. Efter lunch beger vi oss till Seraklostret som ligger strax norr staden. När detta kloster var som störst levde här nästan 5 000 munkar, idag finns det ca 500. Seraklostrets munkdebatt är huvudattraktionen och kan närmast liknas vid ett underhållande skådespel, men det är en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor. Kvällen fri för egna strövtåg. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7

Till Potalapalatset. Efter frukost beger vi oss tillsammans till Potalapalatset. Konstruktionen av det 13 våningar höga palatset påbörjades under 1640-talet och tog 50 år att uppföra. Det fungerade sedan som säte för den tibetanska regeringen och vinterbostad för Dalai Lama fram till 1959, då Dalai Lama nummer 14 var tvungen att fly till Indien. Palatset består av två delar, det Röda Palatset, som är den religiösa delen, och det Vita Palatset som är den administrativa delen och var Dalai Lamas bostad. Natt på hotell. (Frukost och lunch ingår)

Dag 8

Till sjön Yamdrok. Idag får vi tid att reflektera över alla kulturella intryck när vi reser ut på den tibetanska landsbygden. Efter ca två och en halv timme på vägen uppenbarar sig Yamdroks turkosa vatten efter att vi har passerat passet Khamba La på 4794 m. Den heliga sjön ligger sagolikt vackert, omgärdad av höga bergstoppar. Vi campar intill sjön och får njuta av tystnaden när mörkret lägger sig. De som vill gör en kortare vandring i omgivningarna. Vi får ikväll äta mat som guiden och en kock tillreder i vårt lilla tältläger. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9

Till Shigatse. I gryningen blir det en härlig frukost i det vackra morgonljuset över sjön.

Vi ger vi oss av mot Shigatse. På vägen passerar vi för första gången 5 000-metersgränsen när vi åker över passet Karo La, där vi stannar till och tittar på glaciären, som krymper år för år. På vägen stannar vi till i den lilla staden Gyantse. En gång var Gyantse en viktig knutpunkt för handeln med ull och timmer, då handelsmän reste hit från Indien, Sikkim och Bhutan. Stadsbilden domineras av ett fort som har varit med om både brittisk och kinesisk invasion. Vi besöker den imponerande vackra Kumbumstupan intill klostret Pelkhor Chode.

Sen eftermiddag är vi framme i Shigatse, Tibets näst största stad med ca 80 000 invånare. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10

Till Shegar. Vi åker vidare på Friendship Highway, vägen mellan Lhasa och Katmandu. Nästa mål är Shegar, som ligger på 4300 m. Innan vi kommer fram åker vi över passet Gyamtso La, som är det högsta passet på hela resan, med sina 5 248 m. Snart ser vi en obruten kedja med några av världens högsta berg såsom Makalu, Shishapangma och självaste Mt Everest. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11

Everest Base Camp. Idag kör vi söderut över Pang La (5 150 m). Vi besöker klostret Rongbuk, världens högst belägna kloster, en gång det största klostercentret i Tibet. På eftermiddagen hoppas vi att vädergudarna är med oss. Nu får vi vandra eller åka buss till Everest Base Camp och njuta av utsikten över världens högsta berg. I natt bor vi i ett av de traditionella nomadtält som är uppsatta för turister. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12

Till gränsstaden Zhangmu. Vi lämnar Everest Base Camp och startar den långa resan ner till gränsstaden Zhangmu. Vi intar en sista middag med vår tibetanske guide och chaufför som inte har möjlighet att åka med oss in i Nepal. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 13

Över gränsen till Nepal. Idag korsar vi gränsen till Nepal där vi får möta en helt annorlunda kultur och natur. Vi lämnar det karga Tibet och kommer till ett grönt och frodigt Nepal. Vägen följer den forsande floden Bhote Koshi i det område som värst drabbades av jordbävningarna våren 2015.  Många längs den här vägen bor i mycket enkelt uppbyggda hus. På eftermiddagen kommer vi fram till Katmandu där vi äter en god middag på det berömda New Orleans Café. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 14

I Katmandu. Idag kan ni på egen hand strosa runt i de spännande gränderna i turistkvarteret och shoppa i de otaliga små butikerna. Går man lite längre kommer man ut till de smala gamla gränderna där lokalbefolkningen handlar och ber till sina gudar i små tempel. En trevlig utflykt är att ta en cykelrikshaw till Durbar Sqaure – det gamla kungliga torget där man om man har tur kan få en skymt av den livs levande gudinnan Kumari! Natt på hotell. (Frukost ingår)

Dag 15

Till Trisulifloden. Efter frukost på hotellet gör vi en promenad till det hinduiska templet Sobha Bagwati vid den heliga floden Bishnumati. Vi fortsätter sedan till det buddistiska tempelområdet  Swayambunath, även kallat "aptemplet" varifrån vi får en fin vy av Katmandu. Utanför templet blir vi upphämtade av vår buss och åker till Fishling, ett litet samhälle i en grön och frodig floddal. Vi går över en hängbro och ner till den forsande floden och kan njuta en stund i solen på stranden medan våra guider sätter upp tält. Inatt somnar vi till ljudet av den brusande forsen. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 16

Dagsvandring. Efter frukost intill floden ger vi oss iväg på vandring. Vi går längs en snirklig grusväg uppför de gröna kullarna. Snart försvinner ljudet från forsen och landsvägen, det blir tyst och lugnt och vi får en vacker utsikt över det gröna landskapet och floden som ringlar sig nedanför. Vi går förbi risterrasser och grönsaksodlingar. Målet för vår vandring är den lilla byn Aidada som bara fåtalet turister besöker varje år.  Både skolan och flera hus i byn förstördes av jordbävningen 2015 men en ny temporär skola har byggts upp som vi besöker. Vi får även gå in i några gamla traditionella hem. Det tar cirka två timmar att gå upp till Aidada, och cirka en timme att gå ner. I kväll sover vi igen i vårt lilla tältläger vid floden där guiderna lagar en trerätters middag.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 17

Tur på floden och avslappning på lyxig djungelodge. Vad sägs om en tur på floden? Den som vill göra forsränning möter upp forsguiderna som pumpar upp gummiflottar och håller en genomgång. Det är en spännande och vacker sträcka på gummiflotte. Vi paddlar i cirka två timmar där forsar varvas med lugna partier där vi flyter fram och njuter av landskapet. De som inte vill paddla kan spendera förmiddagen på stranden eller göra en liten promenad. Efter en liten buffélunch på stranden är det sedan dags att åka vidare till Chitwans nationalpark. Vi checkar in på en lyxig djungellodge där vi får en välkomstdrink och en guide berättar om den fint bevarade nationalparkens historia och dess otaliga djurarter.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 18

Djungelsafari i Chitwan. I gryningen åker vi ut med jeep i djungeln. Vi har stor chans att se den indiska pansarnoshörningen på nära håll och har vi riktig tur får vi se den utrotningshotade tigern. Efter frukost gör de som vill en liten vandring och efter lunch gör vi en kanottur för att se på krokodiler och fåglar. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 19

Besök hos Tharu-folket och åter Katmandu. Tidig morgon gör vi en promenad i den lilla byn i närheten, där vi får se hur Tharu-folket lever i sina små lerhus. Efter frukost är det dags att färdas tillbaka med bussen till Katmandu. Ca 5 timmar. (Det finns också en möjlighet att flyga tillbaka till Katmandu, din färdledare ordnar då detta.)  Natt på hotell. (Frukost och lunch ingår)

Dag 20

Hinduiskt tempel och hemresa. På förmiddagen besöker vi det hinduiska tempelområdet Pashupatinath. Här tillber hinduerna guden Shiva och intill Bagmatifloden kremerar Katmanduborna sina avlidna familjemedlemmar. Här finns också många Sadhus, mer eller mindre heliga män i långa skägg och målade ansikten. De kan vara roliga att bekanta sig med och de blir gärna fotograferade mot en slant. Ni har lite tid på egen hand innan det är dags för en sista middag tillsammans innan det är dags att åka till flygplatsen. (Frukost och middag ingår) 

 

 
Tips:
Kontakta oss om du vill förlänga din resa med fler upplevelser, till exempel:

 • En resa till Bhutan
 • En längre vandring i Nepal
Den kinesiska muren
Möte på vägen från Lhasa till Katmandu


 En ryttare vid den heliga sjön Yamdrok


 Mt Everest sett från baslägret i Tibet


 En nunna vid Rongbukklostret


På vandringen på den nepalesiska landsbygden

 
En kvinna skördar ris för hand i Nepal


 Elefant i Chitwans nationalpark


Så tyckte resenärerna:
 • "Resan var helt fantastisk! Alla guider var trevliga och mycket hjälpsamma - Monica Eliasson"  okt 2015
 • "Jag är väldigt nöjd med resan och skulle gärna åka tillbaka både till Tibet och Nepal!" - Andrea Mårtesson okt 2014
 • "En för mig mycket intressant och upplevelsefull resa!" - Kenny Jonsson okt 2013