Resham Firiri - Expedition Sun Kosi.


--- Utsedd till vinnare av Årets Äventyrsresor 2013 av tidningen Outside! ---

Vi börjar denna nio dagar långa expedition bara tre mil från gränsen till Tibet. Den stora och varma floden Sun Kosi tar oss med genom ett grönskande landskap långt ifrån vägar och städer. Varje dag alterneras mellan vilda forsar med riktigt stora vågor där det verkligen gäller att paddla och lugna partier då vi flyter fram och njuter av lugnet. Ordentlig mat tillagas på flodbanken och serveras tre gånger om dagen och vi spenderar varje natt i tält på härliga sandstränder. Efter 30 mil och nio dagars paddling är vi i låglandet inte långt från gränsen till Indien. 


forspaddlare i Nepal
Rafting eller forskajak? Väljer du att paddla i gummibåt, behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet. Paddlar du forskajak bör du ha paddlat grad III-forsar tidigare. Du behöver inte alls vara proffs i forskajak, den här resan är en utmärkt chans att utveckla din paddling med våra duktiga guider. De första dagarna paddlar vi grad II-forsar och så sakteliga blir floden och forsarna större och du kommer snart att häpna över storleken på vågorna. 


Vem guidar? Simon Eriksson är färdledare på resan. Simon var första gången i Nepal år 2004 då han var med som kajakinstruktör på Whitewater Circus Project, där vi lärde nepalesiska barn att paddla forskajak. Han har sedan återvänt vid flera tillfällen för att paddla på många av Nepals floder och har då även jobbat så instruktör och räddningspaddlare. På resan kommer vi även att ha nepalesiska professionella forsguider av vilka ni få möjlighet att lära er mycket om Nepal. En av guiderna är  Radha Tamang från Himalayan Adventure Girls. Sedan Radha lärde sig paddla med oss på Sun Koshi-expeditionen för paddleltjejer 2008 har hon arbetat som forsguide både i Nepal, på Island, Dubai och i Japan. Hon ser väldigt mycket fram emot att vara med och guida er på den här paddlingsresan.

En nio dagar lång expedition på floden Sun Kosi i Nepal
   
Aktivitet:
rafting / forspaddling
Antal dagar:
14
Pris:
16900:-
Svårighetsgrad:
Datum:
2017: 19 okt - 1 nov
Guide:
Nepalesiska guider plus Simon Eriksson som svensk färdledare
Grupp:
8 - 16 personer, svensk grupp
Inkluderat:
 • upphämtning på flyget
 • svensk färdledare
 • nepalesiska engelsktalande kajakguider
 • tre nätters hotell i Katmandu
 • campingutrustning för boende under paddlingsturerna
 • samtliga måltider på paddlingsturerna
 • kajak och paddel
 • utrustningsflotte med guide 
 • tillstånd för paddling
 • sightseeing i Katmandu
 • flyg från Chatra till Katmandu

Ej inkluderat:
 • flyg till / från Nepal
 • mat i Katmandu
 • visum
 • dricks 
Observera att:  priser och detaljer i schemat kan komma att ändras.

 
 
Dygnsplanering:
Dag 1
Ankomst Katmandu. Ni blir upphämtade på flyget och checkar in på ert hotell. Sedan träffar ni era guider och har en genomgång av utrustning och paddlingsplaner. Ni njuter av första kvällen i Nepal på den berömda restaurangen New Orleans Café. Natt på hotell.  
Dag 2
Byvandring med bergsvyer. Efter frukost har vi en genomgång inför paddlingen och ni som ska paddla kajak provar och fixar med utrustning. Sedan kliver vi på bussen och åker österut från Katmandu till bergsbyn Nagarkot som är berömt för sina fina bergsvyer. Efter lunch gör vi en byvandring för att se lite av Nepals landsbygd. Natt på hotell.
Dag 3
Paddling på Bhote Koshi. Har vi tur med vädret får vi en fantastisk soluppgång över det snötäckta bergstopparna. Efter frukost på hotellet åker vi vidare österut, ca två timmar, till floden Bhote Koshi där vi checkar in på den enkla och fridfulla resorten Rafting Star Camp. Resten av dagen blir det paddling. Vi delar upp gruppen så att de som behöver lite lätt uppvärmning paddlar grad II eller III och de som hellre vill passa på att paddla lite kontinuerlig klass IV - gör det. Natten spenderas på en enkel och fridfull resort.
Dag 4
Paddling på Sun Kosi. Allt vi ska ha med oss på denna annorlunda resa packas på en utrustningsflotte nedanför resorten och så ger vi oss iväg. Vi flyter fram och paddlar genom lugna forsar (grad II). Vid sidan av floden ser vi byar där människor brukar jorden för hand. Vi paddlar ca 25 km. Camping på sandstrand.
Dag 5
"No Exit" och "Meat Grinder" är namnen på två stora forsar vi paddlar idag (grad III). Vi sätter upp lägret i närheten av ett hinduiskt tempel där lokalbefolkningen ber till guden Shiva.
Dag 6
Morgonen är lugn och vi flyter fram i sakta gemak, men efter sammanflödet med floden Tamba Kosi dubblas idag Sun Kosi i volym. Vi paddlar genom en sektion med många långa vågtåg med stora rullande vågor. Vi sätter upp vårt läger vid sammanflödet med Likhu Khola. Camping på sandstrand.
Dag 7
High Anxiety är en av dagens forsar. Vi paddlar igenom en liten kanjon, med brådstupa klippor på varje sida. Camping på sandstrand.
Dag 8
Idag är det dags för den största forsen på Sun Kosi, nämligen Harkapur (grad IV/V). Det här  är en lång spännande fors med stora vågor och valsar som vi noga inspekterar från land för att hitta bästa linjen igenom. Vi tar lunch intill sammanflödet med Dudh Kosi, floden som rinner ifrån Mt Everest. Camping på sandstrand.
Dag 9
Volymen på floden blir större för varje dag. Idag börjar vår färd med de stora forsarna "Jaws" och "Dead Mans Eddy" som inte alls är så farliga som de låter, men är väl så spännande med stora härliga bångstyriga vågor. Nu gäller det för er på flotten att följa guidens kommandon och paddla i takt!  Camping på sandstrand. 
Dag 10
Vilodag på en strand. Idag tar vi en välbehövd och välförtjänt vilodag. Passa på att tvätta lite kläder, läs en god bok, spela beach volley, njut av semester, sol, sandstrand och varandras sällskap! Camping på sandstrand.
Dag 11
Idag paddlar vi igenom " The Jungle Corridor", en 10 km lång djungelsträcka med kontinuerliga forsar med långa härliga vågtåg. Vi tar lunch på en strand intill ett vattenfall. Camping på sandstrand.
Dag 12
Nu har vi bara ett par timmars paddling kvar. Efter att ha passerat sammanflödena med de två stora floderna Arun och Tamur kommer vi snart ut på den indiska subkontinenten och plötsligt är jorden platt. En buss väntar på oss som tar oss till flygplatsen, och snart är vi tillbaka i Katmandu. Hotell.
Dag 13
Fri dag i Katmandu. På morgonen besöker vi den stora buddhistiska stupan Bouda i det tibetanska området Boudanath. Resten av dagen är fri. Hotell.
Dag 14
Hemresa. Den oundvikliga dagen har kommit men vi är övertygade om att ni är nöjda när ni sätter er på planet med minnen av oförglömliga upplevelser.
 

Tips:

"Denna resan överträffade alla våra förväntningar och förhoppningar (som var rätt höga) ! :) Tack snälla du för hjälpen med att fixa denna resa!"

Johanna Borgenstål nov 2013
        Passa på att ta en dusch i ett vattenfall 
Den som vill paddlar på en flotte
En speciell flotte packas med all utrustning
Radha, en av våra guider på Sun Kosi 
Få en inblick i hur det är att växa upp i Nepal 
Intresserad?