Tjejresa i Nepal

Vår tjejresa i Nepal guidas av de kvinnliga nepalesiska äventyrsguiderna i Himalayan Adventure Girls. Vi börjar med att åka lilla staden Pokhara där vi besöker en av våra guiders hem och gör ett besök på en skola.  Det är sedan dags för vår fem dagars eko-vandring i Annapurnabergen. Vi övernattar på små tehus i bergsbyar som endast ett fåtal grupper besöker varje år och vi får lära oss om livet på den nepalesiska landsbygden.

Efter vandringen njuter vi av en tur på den vackra sjön i Pokhara. På en liten ö finns ett tempel där vår guide tillber gudinnan Barahi. Vi besöker sedan en Fairtrade-organisation där kvinnor väver och syr väskor i vackra färger. Sedan bär det av mot den varma och vackra floden Seti där vi ska paddla gummiflotte. Vi avslutar resan i Katmandu där vi får se buddistiska och hinduiska tempel samt besöker Fairtrade-organisationer och butiker. 

Tjejresa i Nepal - för tjejer i alla åldrar
   
Aktivitet:
vandring/rafting
Antal dagar:
12
Pris:
12700:- 
Svårighetsgrad:
Datum:
2018: 14 - 25 november
Guide:
kvinnliga nepalesiska engelsktalande guider
Grupp:
svensk grupp, 4 - 10 personer
Inkluderat:
 • upphämtning/skjuts till/från flygplatsen 
 • flygresa från Katmandu till Pokhara  
 • 4 nätter på hotell i Katmandu med frukost
 • 3 nätter på hotell i Pokhara 
 • 1 dags guidad sightseeing i Katmandu  
 • 1 dags guidad tur i Pokhara 
 • 5 dagars vandring med guider och bärare
 • boende samt frukost, lunch och middag under vandringen
 • ½ dags båttur på sjön i Pokhara 
 • 2 dagars rafting med mat och boende i tält  
 • samtliga tillstånd 
 • guider och bärares försäkringar 

Ej inkluderat:

 • flygresa till/från Sverige
 • lunch och middag i Katmandu
 • frukost, lunch och middag i Pokhara
 • dricks

 
 
Dygnsplanering:
Dag 1

Ankomst. Du blir upphämtad på flyget och får skjuts till hotellet. Dagen är fri för vila och egna strövtåg och på kvällen blir det en gemensam middag. Den kvinnliga guiden berättar om projektet Himalayan Adventure Girls. Natt på hotell.

Dag 2
Besök i ett hem och en skola. Efter en tidig frukost på hotellet är det dags att flyga till Pokhara. Det blir en halvtimmes spektakulär flygtur med vyer av Himalayas snötäckta bergstoppar. Väl framme checkar vi in på hotellet och dricker en kopp te. Sen är det dags att utforska lite av Pokharas utkant. Vi besöker en av våra guiders hem i en liten by där hennes mor serverar en traditionell nepalesisk lunch. I närheten finns en liten skola som vi besöker. Sedan gör vi en tur till den Fairtrade-märkta organisationen Womens Skills Development Org. Här får lokala kvinnor med problematisk bakgrund utbildning och arbete. Vi träffar kvinnorna som färgar garn, väver och syr vackra väskor. Vi får förstås också chans att shoppa. Hotell. 
Dag 3

Vandring. Transfer till Galeshwor (1200 m) med bil. På vår väg passerar vi flera floder och fina små byar. Vi äter lunch innan vi börjar vår 3 timmars vandring från floden Kali Gandaki upp till byn Banskharka (1550 m). Du bär endast din dagsryggsäck då vi har bärare som tar hand om den stora packningen. Gradvis ser vi hur byn nedanför oss krymper när vi vandrar uppför branta stentrappor genom skog, mandarinlundar och odlingsterrasser. Redan idag har vi vyer över bergen Nilgiri och Daulagiri som båda sträcker sig över 7000 meter. Natt hos värdfamilj.

Dag 4
Vandring till Nagi (2320m). (Ca 4-5 timmar.) Idag vandrar vi längs en kam som tar oss uppför och in i en rhododendronskog. Mellan trädstammarna har vi vyer över byar i dalarna på var sida och av bergen som stoltserar i skyn. Väl framme i Nagi kan vi få en varmdusch och sedan besöker vi två byprojekt. Det är en papperstillverkning och en liten vårdcentral för gravida kvinnor där man kommunicerar med läkare i Katmandu via Internet på en stor skärm. Natt i samfundets ekostuga.

Dag 5

Vandring till Mohare Danda (3300m). (Ca 5-6 timmar.) Vi fortsätter uppåt genom skog med ek, tall, bambu och rhododendron och en del öppna gräslandskap. Här finns inte så många byar så vi avnjuter en picnic-lunch vid en fin plats. Vid vandringens mål Mohare Danda väntar en svårslagen panoramavy över bergen Annapurna South, Himchuli, Bara Sikhara, det heliga berget Machha Puchhre, Nilgiri och Dhaulagiri! Natt i samfundets ekostuga     

Dag 6

Vandring till Tikot (2250 m). (Ca 4-5 timmar.)  Det är slut på stigningen och idag blir det nya tag för andra muskler när vi börjar vår färd nedför på stigar genom rhododendronskogar med imponerande höga träd. Natt hos värdfamilj.     

Dag 7

Vandring till Baisari (1100 meter). (Ca 3 timmar.) Idag fortsätter vi nedför med fokuserade steg till Baisari för att sedan åka tillbaka till Pokhara, ca 4 timmar. Efter incheckning på hotellet tar er guide med er till en trevlig restaurang. Natt på hotell.

Dag 8.

På sjön i Pokhara. Idag ska vi njuta mer av Pokhara. Nu är det dags att ge sig ut på sjön. Den som vill provar på att paddla kajak och den som vill kan åka i en traditionell träbåt som en av de kvinnliga guiderna ror. Mitt i sjön finns en liten ö med ett tempel där man tillber gudinnan Barahi. Eftermiddagen är fri för vila, mer paddling eller egna aktiviteter. Hotell. 

Dag 9

På Setifloden. Nu är det dags för lite mer äventyr. Vi åker buss till floden Seti, en vacker och varm flod med lagom forsar för den som inte åkt rafting förut. Vi campar på en stor sandstrand och här kan den som vill prova att paddla kajak! Tjejerna tillagar en tre-rätters middag på stranden och sedan får ni njuta av kvällen runt en lägereld och säkerligen inspirerande samtal.

Dag 10

I forsen. Ni vaknar idag till fågelsång och forsens brus. Era guider tillagar en stor frukost med ägg, toast och gröt. Ni fortsätter sedan är fordfärd. Idag blir det lite större forsar men mellan forsarna hinner ni också njuta av det vackra kuperade landskapet. Ni paddlar fram till lunch som intas i en liten by och sedan är det dags att åka tillbaka till Katmandu. Det blir en bussresa på cirka fyra timmar. Hotell. 

Dag 11

Sightseeing och Fairtrade i Katmandu. Dagen börjar med en tur till stadsdelen Patan som en gång varit ett eget kungarike. Här promenerar ni bland gamla palats och tempel från 1600- och 1700-talet och får beundra de vackra träsniderier som Patan är berömt för. I närheten av det gamla kungliga torget finns Kumbeshwar Technical School som ni besöker. Skolan finansieras av vinsten man får genom försäljning av stickade Fairtrade-produkter. Sedan går turen vidare till Manushi, ett annat hantverksprojekt som även det fått den fina Fairtrade-stämpeln. Här kan ni med gott samvete handla en mängd olika kläder, smycken, väskor och prydnadsföremål. Hotell.

Dag 12

Hemresa. Efter en tidig frukost är det idag dags för en sista utflykt. Ett av hinduismens viktigaste tempelområden Pashupatinath, är beläget vid Bagmatifloden. I templet tillbeds guden Shiva och nere vid floden kremerar Katmandubor sina familjemedlemmar. Att titta på detta kan verka makabert, men i Nepal är det naturligt att hålla sina ritualer i det publika. Tempelområdet är en livlig plats. Stämningen är allvarsam men har upplyftande inslag. Akrobatiska apor på jakt efter matrester underhåller och här finns många Sadhus, mer eller mindre heliga män i långa skägg och målade ansikten. Idag är det också dags att åka hemåt. Himalayan Adventure Girls ordnar er transport till flygplatsen.

 

”Resan var fantastisk!! Alla dessa människomöten var helt underbara!”  - Annelie Sjöholm 2016Himalayan Adventure Girls
Himalayan Adventure Girls är en organisation som startades av Inka Gurung år 2008. Nepalesiska tjejer som vill jobba som äventyrsguider i den mansdominerade turistbranschen eller vill hålla på med äventyrssporter på fritiden stöttas och ges utbildning. 

Tips: Läs en artikel om projektet och hur det startade i tidningen Omvärlden (PDF)
 bergsvyer från vandringen
kvinnor skördar hirs för hand
 båttur på den vackra sjön i Pokhara
 prova att paddla kajak med en kvinnlig guide
 exempel på fint hantverk i Katmandu
Intresserad: