Forspaddling

Forspaddling är en härlig aktivitet som fler och fler upptäcker. Att färdas fram genom forsar i en liten kajak är en svårslagen naturupplevelse. Med en kajak kan du ta dig till platser som man annars inte kan nå. Det tar tid att blir så pass duktig på  forspaddling att du kan paddla i stora och tekniskt svåra forsar, men på vår nybörjarkurs i Dala-Floda får du lära dig grunderna och bara efter en dag kommer du kunna hantera mindre forsar. Vi har också flertalet resor med forspaddling till Nepal både för nybörjare och den erfarne.

Forspaddling i Sverige - kurser för nybörjare

Vi håller också kurser i forspaddling i Dala-Floda på sommarhalvåret. Vi har prova-på-kurser på en halvdag samt tvådagars kurs nybörjare och tvådagars kurs fortsättning.  Säsongen sträcker sig från maj till september.

Forsar graderas mellan grad 1 - 6, där grad 1 är väldigt enkel fors och grad 6 är ofarbar fors.

Forspaddling på resa i Nepal

Vi har flera resor med forspaddling i Nepal. Det finns resor både för nybörjare och mer erfarna paddlare. Det fantastiska med paddlingen i Nepal är dels mängderna av forsar på de många olika floderna, dels de härliga sandstränderna man campar på.

Låter det härligt med forspaddling i Nepal men du är osäker på om du vill paddla kajak kanske alternativet resa med rafting/forsränning passar dig bättre. Då paddlar du tillsammans med en guide och övriga resenärer i en gummibåt.

Gradering av forsar

Graderingen av forsar finns i hela världen och är till stor hjälp om man ska paddla en sträcka för första gången. Men kom ihåg att tänka på att forsar förändras mycket i olika vattenstånd. Man bör alltid rekognosera en fors innan man paddlar den.

Klass I: Strömmande vatten med endast små vågor utan några hinder.

Klass II: Fors med lite utmanande vågor med hinder men som inte kräver så kraftfull eller precis paddling för att undvikas. Hindren utgör inte heller någon stor risk så det innebär ingen fara om man inte lyckas undvika dem.

Klass III: Fors som kräver mer precis och kraftfull paddling genom starka och oregelbundna vågor där stenar och valsar är svårare att undvika.

Klass IV: Mycket kraftig fors, ofta med hinder som kräver mycket kraftfull och teknisk paddling för att undvikas. Man bör inte paddla en klass IV-fors utan att kunna eskimåsväng. Det kan innebära stor fara att simma här.

Klass V: Våldsam fors med extremt kraftfullt vatten och med hinder som  stenar, valsar eller undercuts. En precis linje krävs, där ett enda fel draget paddeltag kan göra att du missar linjen och hamnar i fara. Minsta misstag kan bli ödesdigert.

När du är här på kurs i forspaddling kan du handla kajakutrustning rabatterat på Kajaktiv.se

Läs nedan om alla våra kurser och resor med forspaddling.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng