Hållbara resor

Hållbara resor sedan 2003. Vårt motto:  En resa är lyckad endast om den gjort skillnad.

 

Far Away Adventures är en researrangör som har arbetat småskaligt och med hållbara resor sedan 2003. Till vår hjälp anlitar vi små lokala företag och guider i respektive land som delar vårt synsätt på hållbarhet. För oss är våra lokala guiders glädje av en resa lika viktig som våra gästers. Varje år samlar vi också in pengar till olika projekt i Nepal. Det kan vara till skolor eller stöd till kvinnor som vill utbilda sig till guider.

hållbara resor, globala målen

Inka Gurung som driver Far Away Adventures reste till Nepal första gången år 2000. Hon blev betagen av detta lilla bergsland och bodde och arbetade sedan som forspaddlingsinstruktör i Nepal under flera år. Hon upptäckte hur många nepaleser kunde förändra sina liv genom att guida turister i den spektakulära naturen, med de vackra gigantiska snötäckta bergen och på floderna med dess härliga sandstränder.

Mötet med nepaleserna och livet ute i de små stressfria byarna förändrade Inka och gav henne nya perspektiv. Hon lärde känna branschen och såg en möjlighet att kunna försörja sig, genom att ta med gäster till Himalaya för att vandra och paddla. Hon insåg också hur hon skulle kunna bidra till det fattiga landets utveckling. År 2003 startade Inka Far Away Adventures och hon började guida hållbara resor till Nepal. Hon gjorde detta tillsammans med små lokala nepalesiska företag som drivs av guider som en gång börjat sina karriärer som bärare åt turister på vandringar till Everest Base Camp.

Projekt för lokalbefolkningen

hållbara resor

År 2008 påbörjade Inka ett projekt med att utbilda nepalesiska kvinnor till äventyrsguider. Det hela startade av en slump då hon träffade två unga nepalesiska tjejer som bad henne lära dem att paddla forskajak, något de länge drömt om men aldrig fått chans till. Snart fick hon hjälp från en mängd engagerade människor världen över. Idag driver några av kvinnorna ett eget företag och guidar de flesta av Far Away Adventures resor.  För projektet har Inka tilldelats Guldpaddeln för årets viktigaste forshändelse år 2008. I september 2012 tog hon emot ett stipendium av Falu Soroptimistklubb för arbetet med att stärka kvinnors ställning i Nepal. Se den fantastiska 10 minuter långa film om projektet: Changing the Flow och läs mer om Himalayan Adventure Girls

Efter jordbävningen år 2015 gjorde vi tillsammans med vänner en stor insamling av pengar från tidigare resenärer och bekanta där våra nepalesiska guider ordnade med akut hjälp i byar, uppbyggnad av en skola samt hjälp med uppbyggnad av sina raserade hus. Det här var bara ett av mängder av spontana projekt som genom turismen hjälpte Nepal på fötter efter jordbävningen.

Hur turismen bidrar till utvecklingen i Nepal

hållbara resor, hållbarhetsmål

Nepal är ett av världens fattigaste länder. Turismen är en stor inkomstkälla och bidrar på många sätt till landets viktiga utveckling. Här finns ingen all-inclusive-turism. De pengar som du som turist betalar för en resa gör skillnad för en mängd människor i olika delar av landet, ofta med låg social status. Exempelvis gynnas guider, bärare, ägare av enkla tehus, restaurang- och hotellägare och -arbetare, hantverkare, försäljare och chaufförer samt deras familjer. Otaliga utvecklingsprojekt startas också i landet genom turismen. Byar städas upp, man börjar källsortera, det planteras träd, kvinnor utbildas, skolor byggs, noshörningar och tigrar skyddas och mycket mer.

Bland de viktigaste projekten är de med utbyggnad av vattenledningar och toaletter på landsbygden. Mängder av sådana projekt har startats genom turismen där vandrare har upprörts över att det inte finns toaletter i byarna. Far Away Adventures har vid fler tillfällen dragit vattenledningar till skolor så att barnen kan dricka vatten på skolan och tvätta händerna. Många viktiga lokala organisationer hittar också stöd genom turismen. Exempel på sådana är Maiti Nepal som arbetar med att stoppa trafficking av nepalesiska flickor. En annan är SOS barnbyar.

Aktuellt om hållbara resor i Nepal.

Nepal har utnämnts som en av de bästa etiska destinationerna 2022 av organisationen Ethical Traveler. På grund av Corona har de i år sökt bland tidigare vinnare och tittat på hur de har hanterat Corona-året och deras strategi framåt.

Turismen i Nepal har självklart en del negativ inverkan på naturen. Det blir till exempel mer skräp som ska tas om hand, det finns hotell som inte har hållbarhetstänk och det finns företag som erbjuder elefantridning. Men det finns en stark strävan i Nepal just nu med att jobba mot hållbar turism. Man ska till exempel införa ett förbud mot försäljning av plastflaskor i Everest-området och man arbetar effektivt mot tjuvjakt då djungelsafari lockar turister. Det finns många sällsynta och skyddade djur i Nepal såsom tiger, snöleopard, myskdjur, svartbjörn, noshörning och röd panda.

Det har också blivit en trend att plocka skräp, både i byar och städer. Organisationen Green Soldiers som startades av nepalesiska vandringsguider arrangerar skräpplockning kring tempel i Katmandu på lördagar och turister är välkomna att hjälpa till.

Resa med skräpplockning och trädplantering

hållbara resor, globalt mål

2020 planerade vi att genomföra en hållbar resa som vi kallade Plogga i Nepal. På en vandring och flodtur skulle vi plantera träd och plocka skräp. Vi skulle även sprida information om det stora problemet med nedskräpning i Nepal och samtala med bybor, lärare och skolbarn. Men tyvärr satte Corona stopp för våra resplaner. Men håll utkik, förhoppningsvis får vi möjlighet att genomföra denna resa i framtiden.

Liksom man alltid har slängt sina bananskal bakom huset slängs tyvärr lättvindigt plast och annat skräp i naturen i Nepal. Det hamnar i de stora floderna och till slut i havet. Detta beror på okunnighet och brist på ett fungerande system för sopor och återvinning. Här kan vi som turister och arrangörer göra en insats. Faktum är att när man vandrar i områden där många turister vandrar så syns sällan skräp på marken, för här har befolkningen lärt sig att ta reda på skräp och satt upp papperskorgar. Men när man vandrar i delar av Nepal där inga turister finns men många människor bor så ser man betydligt mer skräp i naturen. Vi ser själva mycket fram emot att så småningom genomföra Plogga i Nepal-resan, för oss är det självklart att passa på att göra nytta på våra resor och dela med oss av vår kunskap om hur viktigt det är att ta hand om naturen.

Projekt för att plocka ner skräp från Everestregionen

Vi har också nyligen påbörjat ett samarbete med projeketet ”Carry Me Back.” Svensken Tommy Gustafsson som bor i Namche Bazar, som man passar när man vandrar till Everest Base Camp, har startat ett hållbarhetsprojekt. Det går ut på att man kan få med sig en påse sorterat skräp ned från bergen. Detta sker nu på våra resor Everest Base Camp och Island Peak.

Faitrade – så shoppar vi på hållbara resor

hållbara resor, globalt mål

På våra resor tar vi med den som är shoppingsugen till Fairtrade-fabriker och butiker där vi får shoppa med riktigt gott samvete och även träffa de kvinnor som jobbar i produktionen. Det här är kvinnor som genom olika projekt fått lära sig en färdighet som möjliggör att de nu kan försörja sig själva och bli oberoende. Fairtrade är en oberoende certifiering med det uttalade målet att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling.  Läs mer om Fairtrade

Varje gång Inka Gurung, Far Away Adventures grundare, reser till Nepal handlar hon Fairtrade-produkter och tar med hem till Sverige och säljer i samband med sina föreläsningar. Läs mer om Inkas föreläsningar.

Bhutan – föredömsland hållbara resor

2008 gjorde Inka sin första resa till Bhutan och hittade ett land där miljökunskap är ett av huvudämnena i skolan. I Bhutan har man bestämt att minst 60 % av landets yta för evigt ska bestå av skog. Plastpåsar är förbjudna och i den lilla huvudstaden Thimpu är biltrafik för privat bruk förbjuden på tisdagar.

Bhutan öppnade för turism först 1974 och då helt och hållet med hållbarhet i fokus. Landet är litet med under en miljon invånare och man har varit noga med att öppna upp så sakteliga och inte låta landets exploateras. Turismen har blivit en viktig inkomstkälla och skapar otaliga anställningsmöjligheter.

Den speciella turismpolicyn i Bhutan beskrivs såhär: ”high value, low impact, promoting sustainable tourism. We do not limit the number of visitors but we want to target responsible and mindful tourists.” För att resa till Bhutan är det nödvändigt att boka med en arrangör i förväg. Det går inte att resa runt själv i landet på en låg budget utan det är välordnat och kostsamt. På detta vis får Bhutan in få turister som betalar mycket.

Alla utvecklingsprojekt i Bhutan måste gå igenom en kvalitetssäkringsprocess, som baseras på ett antal grundpelare inom den så kallade bruttonationallyckan. Den första av dem är hållbar utveckling. De andra är bevarande och utvecklande av kulturella värden, bevarande av den biologiska mångfalden och naturen och god styrning av landet.

Bhutan har omnämnts som en av världens 10 mest hållbara resmål 2021 av Condé Nast Traveller.

Hållbart att resa till Tibet?

hållbara resor, globala målen

Efter att Inka besökte Tibet år 2008 och fick se hur tibetanerna förtrycks i sitt eget land blev det extra viktigt för Far Away Adventures att arrangera resor till landet för att fler ska se Tibet med egna ögon. Vi vill att du ska få möjlighet att träffa tibetanerna och stödja deras vackra land och kultur. På varje resa till Tibet anlitar vi ett lokalt tibetanskt företag, vi har tibetansk guide och bor på tibetansk-ägda hotell. Vi är medlemmar i svenska Tibetkommittén, en ideell föreningen vars syfte är att sprida information om Tibets historia och kultur, att ge humanitärt bistånd till tibetanska flyktingar samt att hävda det tibetanska folkets rätt att leva i fred och frihet utan inblandning utifrån.

Hållbara äventyr i Dala-Floda

På sommarhalvåret arrangerar vi klimatsmarta, hållbara aktiviteter i Dala-Floda, ett litet samhälle vackert beläget kring Västerdalälven. Här arrangerar vi turer på SUP-bräda,  forspaddlingskurser, skogsbad, SUP-yoga och helger med yogaretreats. Vi samarbetar med flera småskaliga företag med hållbarhetstänk i fokus såsom Dala-Floda Värdshus, Yoga i Hagen och Wålstedts ekologiska gård.

Klimatkompensering

För att våra resor ska bli hållbara så uppmanar vi våra gäster att klimatkompensera för sina flygresor. Många av de FN-godkända projekt som sponsras genom klimatkompenseringsföretag som Go Climate Neutral och Klimatkompensera.se gör viktiga insatser både för miljö och utveckling i fattiga länder.

noshörningar i Nepal
De indiska pansarnoshörningarna i Nepal blir fler tack vare att turister vill se dem

Tips

Läs mer om att resa till Nepal

Läs en intervju i Reform Travel med Inka Gurung där hon berättar om sin egen flygskam och vad som driver henne som företagare.

Läs gärna också mer på Inkas blogg: Inka Brinner

Läs om Inkas föreläsningar

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng