Himalayan Adventure Girls

Himalayan Adventure Girls

Corona-uppdatering. På grund av Corona reser i princip ingen in i Nepal  för tillfället. Det här drabbar alla guider i landet som skulle ha arbetat med att vandra i bergen och paddla på floderna tillsammans med turister. Vi har därför startat en insamling till de guider som inte får möjlighet att arbeta denna säsong. Läs mer om vår insamling.

Himalayan Adventure Girls startades år 2008 av Far Away Adventures grundare Inka Gurung. Projektets syfte var från början att starta en kajakklubb för paddlingsintresserade kvinnor i Nepal, men snart blev det en förening för kvinnor som ville arbeta som äventyrsguider. Idag är Himalayan Adventure Girls ett litet företag som ägs och drivs av några av de nepalesiska kvinnor som Inka utbildat. Idag guidas de flesta av Far Away Adventures resenärer av dessa kvinnliga guider.

Kvinnliga forsguider i Nepal poserar med sina paddlar på en strand

Här kan du läsa Inkas berättelse om hur projektet Himalayan Adventure Girls startade och vad det har lett till:

Ett slumpartat möte blev starten

Det var 2008 som jag började lära tjejer i Nepal att paddla kajak. Jag hade bott i Nepal i många år där jag guidade turister och lärde ut forspaddling. Av en slump träffade jag två unga kvinnor med brokiga bakgrunder som drömde om äventyr. Det var Sita och Mona. Jag tog med dem ut på en sjö en dag för att dem bad mig att lära dem paddla och snart hade vi ett projekt – att starta en kajakklubb för kvinnor i Nepal. Det var inte enkelt i ett så mansdominerat land, men fantastiskt roligt. Många tjejer lärde sig att paddla med mig och snart hade jag, med hjälp av många frivilliga, utbildat flertalet tjejer till forspaddlingsguider. Efter några år utvidgades klubben till en förening för kvinnor som vill arbeta som äventyrsguider. De lärde sig både paddla kajak, guida gummiflotte, vandra i bergen, klättra och cykla mountainbike.

Ett gäng tjejer med kvinnlig guide paddlar rafting genom en fors

Paddlingen blev en chans till försörjning

Att hålla igång en förening i Nepal var inte självklart, för de kvinnor som blev riktigt duktiga blev som sagt paddlingen en möjlighet till att få ett yrke och de ville arbeta i turistbranschen. Det blev en viktig chans för dem att kunna bli ekonomiskt oberoende och stå på egna ben. Flertalet kvinnor fick anställning för företag som anordnade forsturer för turister. Men många av anställningarna var kortvariga. Vissa av kvinnorna behandlades illa av sina kollegor, vissa tyckte att arbetet var för svårt, andra fick inte fortsätta för sin familj.

Nepalesiska tjejer får lära sig simma med Inka Gurung

Paddlande tjejer startar eget

För fyra kvinnor gick det väldigt bra. De jobbade och utvecklade sina färdigheter under flera år på olika företag och gick sedan ihop och startade ett eget företag. I och med att jag arbetar med att arrangera resor till Nepal genom mitt företag Far Away Adventures så har det blivit en självklarhet att samarbeta med dem. Idag guidar Sita, Kamala och Radha på Himalayan Adventure Girls de flesta av Far Away Adventures resenärer i Nepal, både på paddlingsturer och vandringar i bergen. Sita lär även ut yoga till många resenärer. Radha och Kamala arbetar med forsränning i Japan på somrarna när det är lågsäsong i Nepal. Radha har även arbetat som paddlingsguide i Dubai och på Island samt varit på träningsläger i Thailand.  Sita har också varit på besök hos mig i Sverige och paddlat både med gäster, ungdomar i vår lokala kajakklubb. Arbetet som guider har totalt förändrat deras liv. De är oberoende och självständiga och fantastiska förebilder för många andra tjejer i Nepal. De kan också hjälpa sina familjer, som lever under väldigt enkla förhållanden, ekonomiskt. Varje år tar de också med nya unga tjejer ut på paddling och vandringar och ger dem chansen att prova på äventyrslivet.

 

Himalayan Adventure Girls, glada resenärer framför snötäckta Annapurna

Projektet har lett till många olika saker

Jag har också bra kontakt med flera av de andra tjejerna som lärt sig paddla med mig och mina vänner. Det är till exempel Susmita som fick chansen att vara med på VM i freestyle och slalom 2009. Idag driver hon ett paraglidingföretag tillsammans med sin man och är en av Nepals först kvinnliga skärmflygare. Hon är också licensierad tandempilot.  Hennes lillasyster Goma är den av tjejerna som är mest aktiv forspaddlare idag. Hon har ställt upp i många olika forspaddlingstävlingar både i Nepal och Indien. Även Goma håller på att lära sig skärmflygning. Anu och Ritu har både startat varsitt eget företag och guidar, framförallt kvinnliga, turister i bergen. Ritu är dessutom politiskt engagerad idag och jobbar för kvinnofrågor. Rupa, Muna och Suda arbetar för  ett raftingföretag i Pokhara. En av dem på kontoret och två i forsarna. Ytterligare två andra unga kvinnor jobbar i forsarna på Bhote Koshifloden för ett företag där. Mona bor idag i Indien och är yogaledare.

 

Två tjejer gör en high five framför solnedgången i Nepal

Att hjälpa till

Om du är intresserad av att hjälpa till så är det bästa du kan göra att stödja dem i sin yrkesroll. Boka in en resa med Far Away Adventures så låter vi låter vi de kvinnliga guiderna arrangera och guida resan. Vill du hjälpa till på andra vis får du gärna kontakta oss: inka@farawayadventures.com.

Dokumentärfilmer om Himalayan Adventure Girls

En dokumentärfilm håller för närvarande på att spelas in om Himalayan Adventure Girls. Det är filmaren Bjarne Salén som vill visa upp det arbete vi gör för att stödja kvinnor i Nepal. Filmen kommer att heta Changing the Flow och beräknas bli klar 2021. Material från filmen River Girls som Stefan Erdman tidigare gjort om projektet kommer att användas till denna nya film. Läs mer om filmen på www.changingtheflow.com  Se teasern här:

 

Tack!

En mängd personer och företag har stöttat Himalayan Adventure Girls genom åren. Vi har försökt att samla alla namn här:

Parul Sharma, Torkel Pettersson, Sophie Hieu, Bjarne Salén, Hanna Sjödin, Alice Bomboy, Natasha Harvey, Nayla Tawa, Taylor Dwyer, Elina Sundström, Katarina Waller, Anna Thuresson, Annelie Åström-Åhl, Julie Grant, Gustav Bringby, Randi och Wolfgang Immler, Nina Virkkala, Frida Benedikt, Henrik Lernmark, Jamie McGuinness, Tomas Torsein, Richard Fox, Jenny Körlin, Stefan Erdman, addnature.com, Molly McKeon, Rosa Matheson, Wilda Nilsson, Fluid Kayaks, GRG´s Adventure Kayaking, Alternative Nepal, PeaceWorks, Hooghuis Sportservice, Malin Lidberg, Ms Baidya, Pierrick Gosselin, Lions ClubSollentuna, Daz / Pure Land Expeditions, Ashley Courtney, River People Stuff, ICF, Aquabound, Square Rock, Silva Sweden, Kajaktiv AB, Nookie, Fiskarhedenvillan, XLENT Strategy, Equator Expeditions, Skirtworks, Ultimate Descents Nepal, KAVU, Rapid Runner Expeditions, Lars Larsson, Royal Beach, Sander Barten, Simon Eriksson, Tomas Karlsson, Paddle Nepal, Ganesh KayakShop, H.R.G.A.N.Fergs  Kayaks, ProTec Helmets, Nodan Club, Carve Designs, Icebreaker, Josh Neilson, KEEN, Cumec, Uppsala Paddlarklubb, North Water, damerna på KI, Sofia Tranaeus, Storm Freeman, Anna Brown, Amandas Intima, Ultimate Rivers, Chandra Ale, Himlayan Ecstasy, Agneta, Lena, Marie-Louise, Chianti Quinn, Adrenalin Rush, Nepal River Conservation Trust, Shai River rafting, Rainwater Activities, NARA, Ben Love at Paddles Magazine (UK), Karin&Magnus Trollsås, Ian Roberts at Adventure Element, Malin Bergman at MestFors, Megh Ale, N.R.C.T. Francesca Garibaldi, the NZ girl power team, the Swedish girlpower team, Whitney Hansen, Becky Smith, Gerry Moffat, Monica Gokey, Christie Glissmeyer, Cecilia, Sonja, Jill Marie Stokes, Eco Treks, Naresh Kumar, Churamani Aryal, Alison Homer, Ashley Cortney, Liza Negriff, Jeff Empfield, Mona Acharya, Jennifer Duin, Ville Arkonkoski, Kristin Waplan & Andu, Kelly Maya Magar, Peak UK, tidningen Outside och sist men inte minst alla manliga guider i Nepal som har stöttat tjejerna.

Kvinnlig paddlare i en fors

 

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng