Vandring till EBC 2004

Hösten 2004 gjorde Jan Frödén vår vandring till EBC. Det var en del av en sex veckor lång resa genom Tibet, Nepal och Bhutan. Här skriver Janne om sina upplevelser på sin vandring till EBC i Nepal. 

”Everest Base Camp (EBC)

Jag sitter en stund till och bara är. Efter 10 dagars vandring sitter jag så äntligen på toppen av Kala Pattar och ser ut över Mt Everest, Nutpse, Ama Dablam och alla andra obeskrivligt vackra bergstopparna mot den klarblå himlen. Ibland funderar man över meningen med livet, men just i denna stund är den tanken överflödig. Bara decimeter nedanför mig sitter en rumänsk kille som fyller 50 just idag. Han är obeskrivligt lycklig och skriker gång efter gång i vinden att detta har jag väntat på hela livet. Jag kan bara hålla med honom.

När vi har vandrat upp från Lukla på 2800 meter hit till Gorak Shep på 5100 meter så har det slagit mig hur man aldrig tröttnar på hur oförklarligt stort och vackert allt är och att man aldrig tröttnar på utsikten, eller på alla härliga människor man möter, pratar med, umgås och vandrar med. På vår vandring till EBC har vi har mött munkar och nunnor, bärare och guider, andra vandrare fyllda med samma tillförsikt. Vi har lärt oss att kryssa mellan jakarna även om mötena med dessa håriga kor ibland har gett minst lika mycket adrenalinkick som omgivningarna.

Kumbu glaciären ligger för mina fötter,  jag sitter i EBC. Vi, jag och Urba en av våra guider, har trotsat snön och molnen och vandrat längs glaciären fram till isfallet på Everest där så många legender påbörjat bestigningen av världens högsta berg. När vi satt där och delade på ett paket kokos-kex och lite vatten så, ur ett litet, litet blått hål, tittade helt plötsligt solen fram ur molnen. Så som det var meningen att vi skulle sitta kvar en stund och bara insupa den omgivning som vi faktiskt befann oss i.

Det är dessa små ögonblick som med lite perspektiv blir så stora och obeskrivliga och som lever kvar för alltid.

Färdledare Inka Gurung med en jakkalv.
Färdledare på vandringen till EBC – Inka Gurung.

När man ger sig iväg på en resa av detta slag är förväntningarna på topp. Sällan infrias de i samma utsträckning som denna gång. Att de överträffas sker enligt min erfarenhet ganska sällan. Denna gång har de dock med råge överträffats av naturen, av våra färdledare och guider, av hur oväntat mäktiga bergen är. Får jag möjlighet kommer jag göra det igen, och igen, och igen.”

 

Tips EBC:

Läs om vår resa ”Everest Base Camp, vandring i Nepal”

Läs om vår vandring till Annapurna Base Camp

Läs mer om att vandra i Nepal

Läs mer om att resa till Nepal

Läs en bra artikel från Friluftsfrämjandet om vandringens hälsoeffekter

 

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng