Här finns vårt hjärta

Man behöver inte vara äventyrare för att resa till Himalaya. Idén bakom Far Away Adventures är att erbjuda både de stillsamma och de mest äventyrliga sitt livs upplevelse. Med snart tjugo år i Himalaya har vi erfarenheten som behövs för att arrangera trygga, kvalitativa och etiska resor fulla av härliga upplevelser för alla.

Vad som är en fantastisk upplevelse är så olika beroende på vem man är. Därför erbjuder vi både upplevelser som känns direkt i magen; som att kasta sig utför en vild fors i gummibåt och upplevelser som ger en vidare bild av den värld vi lever i; som att se orörd natur och uråldriga, livs levande kulturer. Naturen är en viktig del av våra resor. Ibland är den hänförande vacker att se på och ibland är den ett redskap som inbjuder till hisnande äventyr. Vi rekommenderar självklart alla våra gäster att klimatkompensera för sina resor. Själva använder vi GoClimateNeutral.org

Det som gör det extra meningsfullt att arrangera resor till länderna kring Himalaya är att turismen är så viktig för området. På varje resa gynnas åtskilliga familjer till lokala guider, bärare, ägare av tehus och hotell, hantverkare, försäljare, chaufförer m.m. Otaliga viktiga projekt startas också i landet genom kontakt med turismen. Byar städas upp, man börjar källsortera, det planteras träd, kvinnor utbildas, skolor byggs, noshörningar och tigrar skyddas och mycket mer. De lokala guiderna fungerar som en länk mellan våra länder och deras. Men de är inte bara våra lärare på resan, de lär också sedan sina familjer och vänner om hur vårt utvecklade samhälle fungerar, om våra värderingar, om ekologisk odling, hållbarhet, jämlikhet m.m.

Inka Gurung Nepal Faraway Adventures

Inka Gurung

Grundare av Far Away Adventures är Inka Gurung (f.d. Inka Trollsås). Inka är den som planerar din resa, svarar på dina frågor och tar hand om din bokning. Varje höst guidar hon en rundresa i Nepal på tio dagar. Inka lär också ut paddling på våra kurser och guidar ekoäventyret i Dala-Floda och familjeäventyret i Dala-Floda. För Inka är varje resa ett hantverk där hon använder sin kunskap och sina egna erfarenheter från egna äventyr. Inkas motto är: ”att vara nöjd med resan räcker inte”. Hon gör alltid sitt yttersta för att se till att varje resenär får uppleva det lilla extra. Tillsammans med små lokala företag  utvecklar och arrangerar hon resorna. Det här är små proffsiga företag som ordnar allt det praktiska på plats, anställer din lokala guide, hämtar upp dig på flyget med mera. Dessa är samarbetspartners som delar Inkas värderingar och engagemang kring saker som rättvisa löner, ekoturism, guiders försäkringar, kvinnors rätt att arbeta m.m..

Inka är född och uppvuxen i Sverige, har bott många år i Nepal och är nu bosatt i Dala-Floda intill Västerdalälven med sin nepalesiska man, Amrit och barnen Lilja och Liam. Att resa och upptäcka nya länder, kulturer och äventyr har alltid varit hennes passion. Hon har rest till  27 länder världen över, men Himalaya är den del av världen som hon fastnade för. Under de år hon bodde i Nepal gjorde hon ett stort antal vandringar och paddlingsexpeditioner, cyklade mountainbike, flög skärmflyg och besteg Island Peak (6189 m). En av hennes första vandringar i Nepal år 2002 gick längs floden Likhu Khola i ett område där inga västerlänningar dittills satt sin fot.  Inka Gurung pratar nepalesiska och är mycket kunnig i Himalayas samhällen och kulturer.

Under sina många år i Himalaya har Inka Gurung utvecklat ett brinnande engagemang för hjälpverksamhet. Inka har jobbat med barn och ungdomar i projektet ”White Water Circus project”, ordnat vattenledningar och skolböcker  till nepalesiska skolbarn och startade 2008 projektet Himalayan Adventure Girls där nepalesiska unga kvinnor får utbilda sig till guider inom turismbranschen. Till en början lärde hon tjejer som vill bli forsguider forspaddling, men nu har tjejerna även  blivit vandringsguider och de håller på med klättring, mountainbike och andra äventyrsaktiviteter. För projektet har Inka tilldelats Guldpaddeln för årets viktigaste forshändelse år 2008. I september 2012 tog hon emot ett stipendium av Falu Soroptimistklubb för arbetet med att stärka kvinnors ställning i Nepal. Den 8 mars 2014 fick hon utmärkelsen Årets Företagarkvinna i Gagnefs kommun.  Efter jordbävningarna i Nepal våren 2015 arbetade Inka intensivt med att samla in pengar och med hjälp av Himalayan Adventure Girls organiserade hon akut hjälp samt uppbyggnad av skolor och hus. 2017 blev Inka Gurung årets stjärnföretagare i Dalarna och strax efter det fick hon utmärkelsen årets upptäckare 2017 i Gagnefs kommun. En dokumentärfilm ”River Girls” har gjorts om Inkas arbete med Himalayan Adventure Girls och en ny film, ”Changing the Flow” spelas för närvarande in. Läs mer om filmen på www.changingtheflow.com

 

Tips:
Amrit Gurung

Amrit Gurung

Amrit är instruktör på våra forspaddlingskurser i Dala-Floda och guidar vår resa med forspaddling för nybörjare i Nepal och familjeäventyret i Dala-Floda. Han är gift med Inka och har bott i Sverige sedan 2010. Amrit hade jobbat som forsränningsguide i femton år i Nepal innan han kom till Sverige. Under några år jobbade han också tillsammans med Inka i projektet Himalayan Adventure Girls där nepalesiska tjejer fick lära sig guideyrket. I Dala-Floda har Amrit lärt sig åka skridskor och skidor. Han är engagerad i den lokala kajakklubben Floda Forsfarare och i olika integrationsprojekt för nyanlända.

Simon Eriksson, guide

Simon Eriksson

Simon har varit med och utvecklat våra forspaddlingsresor till Nepal och är vår färdledare på resorna: Resham Firiri – en forsodyssé och Sun Kosi. Simon var första gången i Nepal år 2004 då han var med som volontär på Whitewater Circus Project som Far Away Adventures arrangerade. Där lärde han nepalesiska barn och ungdomar att paddla forskajak och jonglera. Han har sedan återvänt vid flera tillfällen för att paddla på många av Nepals floder och har då även jobbat så instruktör och räddningspaddlare. Han har under många sommarsäsongen även arbetat som forspaddlingsinstruktör tillsammans med Inka Gurung på Kajaktiv i Dala-Floda.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng