Plogga i Nepal – en resa som gör skillnad

 • Pris : 21 800
 • Antal dagar : 14
 • Svårighetsgrad : NIVÅ 2 av 3
 • Datum : 3 - 16 november 2020
 • Guide : Svensk färdledare Erik Ahlström
  Nepalesiska lokala guider
 • GRUPP : 6-16 personer

På den här resan ska vi vandra i Nepals berg och åka rafting på två av Nepals vackra floder. Vi ska plocka det skräp som tyvärr lättvindigt slängs i byar och samhällen, hamnar i floderna och till slut i havet. Vi ska även besöka flertalet skolor och träffa skolbarn i avlägsna byar och samtala om nedskräpning, miljö och hälsa. Färdledare på resan är Erik Ahlström, grundare av plogga-rörelsen. Med oss har vi också nepalesiska guider som, liksom vi, vill göra skillnad på våra äventyr.

barn hälsar välkomna till Himalaya

Vandringen på fyra dagar gör vi i ett område som få turister besöker. Vi får njuta av ett grönt kuperat landskap, skogar och vyer av det snötäckta Himalaya. Vi stannar till i byar där vi får se hur människorna lever sina enkla liv långt från vägar och städer. I djupa grönskande dalar paddlar vi gummiflotte som guidas av våra lokala guider.

Anna sitter vid sitt tält på sandstrand på äventyrsresa

De flesta nätter övernattar vi i tält. Våra guider lagar tre ordentliga mål mat om dagen. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av paddling eller vandring, men du bör ha god kondition. Är du van forspaddlare kan du förstås välja att paddla forskajak.

INKLUDERAT
 • upphämtning/skjuts till/från flygplatsen
 • tre nätter på hotell i Katmandu med frukost
 • en natt på hotell i Gorkha med frukost
 • en dags guidad sightseeing i Katmandu
 • fyra dagars vandring med guider och camping
 • tre dagars rafting
 • en tur med linbana
 • alla måltider enligt programmet
 • inträden palats och tempel
 • samtliga tillstånd
 • guider och bärares försäkringar
EJ INKLUDERAT
 • flygresa till/från Sverige*
 • dryck
 • dricks

*Flygbiljett till Nepal köps separat. På detta vis blir resan mer flexibel och vi kan genomföra den även om gruppen blir liten.

Boka resa
Anmäl intresse
Ställ frågor om resan

Dygnsplanering

 • Dag 1

  Ankomst Katmandu

  Du blir upphämtad på flyget. Vi checkar in på ett hotell i turistområdet Thamel och äter en gemensam middag. Det blir också en genomgång inför plogga-äventyret. Natt på hotell.

 • Dag 2

  Till Trisulifloden

  Vi åker buss cirka tre timmar österut till det lilla samhället Fishling. Här äter vi lunch på en liten sandstrand som kommer att vara vår bas de närmsta dagarna. På eftermiddagen gör vi en raftingtur i de härliga forsarna på floden. Vi stannar till vid stränder och plockar skräp. Natt i tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 3

  Besök på skolor

  Liksom man alltid har slängt sina bananskal bakom huset slänger man tyvärr lättvindigt plast och annat skräp i naturen i Nepal. Det beror på okunnighet och brist på ett fungerande system för sopor och återvinning. Idag ska vi besöka två skolor där vi samtalar med barn och lärare om nedskräpning och miljö. Den ena skolan ligger på en höjd cirka en timmes gångväg från Fishling. På väg dit besöker vi också ett hem och får se lite av det enkla bylivet. Tillsammans med barn och guider kommer vi också att plogga. Natt i tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 4

  Plogga i samhället.

  Idag ploggar vi inne i samhället och nere vid floden. Vi hoppas att få med oss många av Fishlings invånare. På eftermiddagen kan den som vill spela volleyboll med lokala ungdomar och ta ett dopp i floden. Natt i tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 5

  Vandringens första dag

  Efter frukost startar vi vår fyra dagars vandring. Vi bär själva en dagsryggsäck med det vi behöver under dagen samt en kasse att plocka skräp i. Vi har personal som tar hand om övrig packning. Vi går över hängbron till andra sidan floden och följer en ringlande stig uppför berget. Efter cirka två timmar är vi framme i Aidada, en vacker by med sagolika vyer över grönskande berg och dalar. Här besöker vi en skola och pratar med elever och lärare. Efter lunch sätter vi igång att plogga! Natt i tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 6

  Upp mot vyerna av det snötäckta Himalaya

  Idag fortsätter vi vår vandring uppåt. Ungefär halvvägs kommer vi till ytterligare en by och en skola. En del av de här barnen har 1-2 timmars promenad till skolan varje dag. Vi pratar med dem och lämnar informationsmaterial och fortsätter vår vandring upp till en platå som trots att den sluttar lite fungerar som fotbollsplan. Här, på ca 1000 meters höjd, får vi också vyer av de vita bergen norröver och det är en perfekt plats att sätta upp tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 7

  Till de sjungande kvinnornas by

  Vi vandrar idag i cirka sex timmar genom ett sagolikt landskap. Vi har vyer av gröna risterrasser och vita bergstoppar. Det är varmt och soligt, vi går i långsamt tempo och har gott om tid att plocka skräp även om det förhoppningsvis inte finns så mycket här uppe. Dagens mål idag är Tangling Choke på cirka 1500m. Det ryktas att kvinnorna älskar att spela och sjunga här. Vi får se! Även här träffar vi skolbarn, samtalar och ploggar. Natt i tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 8

  Genom clementinlundar och risterasser

  Det blir en lite längre dag idag, vi vandrar upp mot sju timmar. Ju närmare vi kommer den gamla huvudstaden Gorkha desto tätare blir det mellan byarna. Vi ser många små odlingar och vandrar genom flera clementinlundar. Har vi tur kan vi hitta mogna frukter som ger härlig energi. Väl framme i staden spenderar vi natten på ett enkelt hotell. Frukost och lunch ingår.

 • Dag 9

  Besök på palatset i Gorkha

  Den här förmiddagen spenderar vi i Gorkha, en symboliskt viktig stad i Nepal. I det ståtliga palatset som vi besöker föddes Kung Prithvi Narayan Shah. När han kom till makten år 1743 bestod Nepal av många små kungariken. 25 år senare hade han lagt samtliga riken under sig, enat Nepal och gjort Katmandu till huvudstad. Efter lunch åker vi buss i cirka tre timmar till Damauli, där vi i morgon dag ska börja vår lite längre paddeltur. Vi campar på en sandstrand. Frukost och middag ingår.

 • Dag 10

  Rafting på floden Seti

  Efter frukost på stranden packar vi alla tält och övrig utrustning på gummiflottar också ger vi oss iväg. Seti är en flod med lagom forsar (grad tre) för den som inte åkt rafting förut. Vid byn Saranghat slår vi läger på en sandstrand. Vi gör en liten promenad upp till byn och möter människorna där och berättar om vårt uppdrag. Kanske behöver vi plogga lite där också. Sedan får vi njuta av kvällen runt en lägereld och hoppas att det i framtiden flyter förbi mindre skräp här på väg till havet. Natt i tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 11

  En sista dag på floden

  Idag ska vi paddla genom lite större och mer utmanande forsar men vi hinner också njuta av det vackra kuperade landskapet. När vi paddlat klart ser vi om det finns något skräp på stranden. Lunch intas i en liten by vid vägen. På eftermiddagen ska vi besöka ett hinduiskt tempel på ett berg och för att komma dit åker vi linbana. Vi åker sedan till Fishling för att övernatta på vår lilla strand. Natt i tält. Frukost, lunch och middag ingår.

 • Dag 12

  Till Katmandu

  Idag är det dags att resa tillbaka till Katmandu. Vi tackar de guider som vi lämnar kvar i Fishling och sätter oss på bussen, Cirka tre timmar senare är vi i Katmandu. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg kring det spännande turistkvarteret. Frukost och lunch ingår. Natt på hotell.

 • Dag 13

  Plogga i Katmandu

  Idag ska vi ut på sightseeing. Vi ska till två av Katmandus viktigaste tempelområden. Det hinduiska området Pashupatinath och det buddhistiska Swayambunath. Där får vi också möjlighet att plogga. Natt på hotell. Frukost ingår.

 • Dag 14

  Avfärd

  Så var resan slut och det är dags att resa hem. Vi hoppas at du har fått njuta av din resa och fortsätter att plogga hemma i Sverige. Frukost ingår.

tips

Läs mer om att resa till Nepal

Läs mer om att vandra i Nepal

Läs mer om att plogga på www.plogga.se

Läs en artikel om vandringens hälsoeffekter

Läs om vårt arbete med hållbarhet på: hållbara resor

Läs om tidigare resor och se bilder från våra resenärer på vår sida Inspiration

 

Boka resa
Anmäl intresse
Ställ frågor om resan

Såhär säger...

 • Lars Arrestad
  Lars Arrestad, som var på volontärresa med oss 2015: "Kombinationen av vandring i en underbar natur, att tillsammans med guider, bärare och bybor få vara med och rensa upp efter jordbävningen, och avsluta det hela med några dagars lekfull paddling passade mig perfekt. Resan överträffade alla mina förväntningar och jag vill tacka Inka, mina medresenärer och framförallt våra guider, bärare och kockar som gjorde resan till en fantastisk upplevelse och ett minne för livet!" Lars Arrestad
 • Erik Ahlström
  Erik Ahlström, grundare av ploggarörelsen och färdledare på plogga-resan: "Kanske min viktigaste resa? Jag har Ploggat på en massa platser jorden runt. Något jag lärt mig är att det måste börjas lokalt ! With knowing, comes caring and with caring comes changes. Alltså om du känner till problem så bryr du dig och först då gör du skillnad. Ett av de stora målen med resan till Nepal är att utbilda, informera och göra något och inte bara snacka om problemet. Häng på jag behöver hjälp!" Erik Ahlström
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng