Resa Tibet & Nepal – Över världens tak

 • Pris : 30 400:-* /33 960:-**
 • Antal dagar : 20
 • Svårighetsgrad : NIVÅ 2 av 3
 • Datum : 12 sep - 1 okt 2018
  12 sep - 1 okt 2019
 • Guide : lokala guider samt svensk färdledare
 • GRUPP : svensk grupp 6-16 personer

  Notera:
  *priset för 11-16 personer /
  ** priset för 6-10 personer

Följ med på ett svindlande äventyr med en liten grupp och svensk färdledare över världens tak. Vi åker med buss och tåg från Peking, genom Tibet, över Himalaya, till Katmandu och ner till Nepals djungel. Resan börjar med Pekings fantastiska gamla kulturskatter. Härifrån går vår färd sedan längs världens högst belägna järnväg till det mytomspunna Lhasa på 3660 meter över havet. Här spenderar vi några dagar och utforskar hjärtat av Tibet. Vi besöker Potalapalatset och Jokhangtemplet där vi möter munkar klädda i mörkröda rockar och beende pilgrimer med turkoser i sina långa svarta hår.

Resa Tibet och Nepal, Mt Everest sett från baslägret i Tibet

Vidare går vårt äventyr genom ett kargt landskap och genom städer med urgamla kloster som är bebodda än idag. Vi ser jakar och får på vidsträckta slätter, sagolika turkosa sjöar och så de snötäckta bergen som vi närmar oss. Vi sover en natt i traditionella nomadtält i närheten av Everest Base Camp för att nästa morgon njuta av det majestätiska berget i gryningen.

Resa Tibet och Nepal. Gäster vandrar på en liten stig i en nepalesisk by

Vi korsar sedan den nepalesiska gränsen, där en annan värld med grönska, etnisk mångfald och djungel öppnar sig. Vi besöker hinduiska tempelområden i Katmandu och gör en dagsvandring på den nepalesiska landsbygden. Den som vill kan sedan göra en forstur på en flod medan de andra kopplar av några timmar på stranden intill vattnet. Sedan utforskar vi Nepals djungel i Chitwans nationalpark där vi bor på en lyxig djungelresort. Resan är ett samarbete mellan Far Away Adventures och Kinalotsen.

Resa Tibet och Nepal, böneflaggor i Katmandu

INKLUDERAT
 • Två dagars sightseeing i Peking
 • Tåg Peking-Lhasa
 • Privat buss från Lhasa till Katmandu
 • Fyra dagar med sightseeing i Lhasa
 • Måltider enligt program
 • Kinesisk engelsktalande guide i Peking
 • Tibetansk engelsktalande guide i Tibet
 • Nepalesisk engelsktalande guide i Nepal
 • Svensk färdledare på hela resan
 • Inträden till sevärdheter som nämns i programmet
 • All logi i dubbelrum på hotell
 • Camping vid Yamdrok-sjön en natt med all utrustning
 • Camping i Nepal två nätter med all utrustning
 • 1/2 dags rafting för den som vill prova lite äventyr på floden
 • Safaripaket med 2 nätters boende på djungellodge och safariguide
 • Visum till Kina och Nepal
 • Inresetillstånd till Tibet
 • Syrgas på tåget och bussen i Tibet
EJ INKLUDERAT
 • Flygresa till/från Sverige (kostar från ca 6 500:-)
 • Transfer från flygplatsen i Peking till hotellet
 • Extra måltidsdryck
 • Dricks till lokala guider och chaufförer
Boka resa
Anmäl intresse
Ställ frågor om resan

Dygnsplanering

 • Dag 1

  Ankomst i Peking

  Vid behov kan vi hjälpa till med transfer till hotellet. Annars fungerar taxi mycket bra. Boende på Dongfang Hotel. På kvällen äter vi välkomstmiddag och lär känna varandra i Pekings gamla kvarter. Natt på hotell. (Middag ingår)

 • Dag 2

  Sightseeing i Peking

  Den Kinesiska muren är det första utflyktsmålet på resan. Bussen tar oss till Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det är en fantastisk känsla att vandra på detta byggnadsverk och känna historiens vingslag. På vägen tillbaka äter vi kinesisk husmanskost på ett ”bondens lycka”, där man får smaka på läckerheter från gården. På eftermiddagen åker vi till Himmelens Tempel, där vi ser prov på kinesisk arkitektur när den är som bäst, och får insikt i hur viktig symbolik och vidskepelse var och fortfarande är i den kinesiska kulturen. Här utförde Ming- och Qingkejsarna offerriter varje vintersolstånd för att få bra väder. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 3

  Ombord på tåget

  Dagen börjar med besök på världens största urbana torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Vi går därifrån in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar sin oinskränkta makt under 600 år. Bakom Den Förbjudna Staden ligger Kolberget, som är en konstgjord kulle. Om vädret är klart har man härifrån utsikt över centrala Peking och Den Förbjudna Staden. Vi äter sedan lunch hos en familj och åker rickshaw (cykeltaxi) genom Pekings gamla kvarter, hutongerna. Efter kvällsmat kliver vi på tåget som ska ta oss 3 800 kilometer till Lhasa. Det enorma järnvägsprojektet som länkade samman Kina med Tibet, från Golmud i Qinghai till Lhasa, kostade närmare 26 miljarder Yuan att bygga. Innan projektet startades ansåg många experter att det inte skulle gå att genomföra bygget då stora delar av järnvägen ligger på permafrost. Men de kinesiska ingenjörerna bevisade att det gick, och sommaren 2006 invigdes järnvägen. Det är världens högst belägna järnväg och tågresan är en av de mest spektakulära man kan göra. Vi reser i 6-bäddskupéer där vi får bra tillfälle att lära känna varandra och njuta av de skiftande vyerna utanför. Standarden på tåget är enkel och det städas tyvärr inte alltför noga så det blir på fler vis en verkligt äventyrlig tågresa i kinesisk anda. Väl framme i Lhasa blir vi dock bortskämda med boende på ett riktigt fint hotell. Natt i tågkupé. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 4

  På tåget

  Hela dagen tillbringas ombord på tåget. Passa på att lära känna varandra, läs en god bok, njut av te och mat och ta in det vackra gröna kinesiska landskapet. Under natten passerar vi Golmud och är därmed uppe på den tibetanska högplatån. Vissa kan känna av den höga i höjden i form av illamående eller huvudvärk, men det finns lättillgänglig syrgas i varje kupé. Natt i tågkupé. (Inga måltider ingår. Det finns mat att köpa på tåget.)

 • Dag 5

  Ankomst Lhasa

  När vi vaknar upp idag har naturen utanför skiftat till ett kargt och öde landskap. Tidigt på morgonkvisten passerar vi världens högsta järnvägspunkt vid Tanggula-passet på 5 072 meter över havet. Under många århundraden låg Tibet gömt bakom berg, skyddat och isolerat från omvärlden. Detta har lett till dess unika särpräglade kultur och gjort det till ett attraktivt resmål för äventyrare. Vi kommer snart att få en djupare inblick i den mystik som vilar över Tibet och det öde som drabbat dess folk. På eftermiddagen rullar tåget in på Lhasas tågstation, 3 650 meter över havet. Vårt hotell ligger i stadens äldre delar. För att få röra på benen och se lite av staden redan idag gör vi en kort promenad och får våra första intryck av Tibet. Doften av det karaktäristiska jaksmöret som säljs utmed gatorna blandas med röken från små grenar av rökelse som eldas i ugnarna framför templen. På avstånd får vi förundras över det majestätiska Potalapalatset som reser sig högt över alla andra byggnader i staden. Natt på hotell. (Middag ingår.)

 • Dag 6

  Sightseeing i Lhasa

  Vi börjar dagen med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och olika försäljningsstånd där man kan fynda allt ifrån rökelse, bönesnurror och antikviteter till tibetansk musik. Vi följer strömmen av människor som går khoran medsols runt Tibets heligaste tempel Jokhang. Vi går också in i templet som byggdes år 647 och är den tibetanska buddhismens spirituella centrum. I och utanför samlas tibetaner och pilgrimer för att utöva religiösa riter. Efter lunch beger vi oss till Seraklostret som ligger strax norr staden. När detta kloster var som störst levde här nästan 5 000 munkar, idag finns det ca 500. Seraklostrets munkdebatt är huvudattraktionen och kan närmast liknas vid ett underhållande skådespel, men det är en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor. Kvällen fri för egna strövtåg. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 7

  Till Potalapalatset

  Efter frukost beger vi oss tillsammans till Potalapalatset. Konstruktionen av det 13 våningar höga palatset påbörjades under 1640-talet och tog 50 år att uppföra. Det fungerade sedan som säte för den tibetanska regeringen och vinterbostad för Dalai Lama fram till 1959, då Dalai Lama nummer 14 var tvungen att fly till Indien. Palatset består av två delar, det Röda Palatset, som är den religiösa delen, och det Vita Palatset som är den administrativa delen och var Dalai Lamas bostad. Natt på hotell. (Frukost och lunch ingår)

 • Dag 8

  Till sjön Yamdrok

  Idag får vi tid att reflektera över alla kulturella intryck när vi reser ut på den tibetanska landsbygden. Efter ca två och en halv timme på vägen uppenbarar sig Yamdroks turkosa vatten efter att vi har passerat passet Khamba La på 4794 m. Den heliga sjön ligger sagolikt vackert, omgärdad av höga bergstoppar. Vi campar intill sjön och får njuta av tystnaden när mörkret lägger sig. De som vill gör en kortare vandring i omgivningarna. Vi får ikväll äta mat som guiden och en kock tillreder i vårt lilla tältläger. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 9

  Till Shigatse

  I gryningen blir det en härlig frukost i det vackra morgonljuset över sjön. Vi ger vi oss av mot Shigatse. På vägen passerar vi för första gången 5 000-metersgränsen när vi åker över passet Karo La, där vi stannar till och tittar på glaciären, som krymper år för år. På vägen stannar vi till i den lilla staden Gyantse. En gång var Gyantse en viktig knutpunkt för handeln med ull och timmer, då handelsmän reste hit från Indien, Sikkim och Bhutan. Stadsbilden domineras av ett fort som har varit med om både brittisk och kinesisk invasion. Vi besöker den imponerande vackra Kumbumstupan intill klostret Pelkhor Chode. Sen eftermiddag är vi framme i Shigatse, Tibets näst största stad med ca 80 000 invånare. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 10

  Till Shegar

  Vi åker vidare på Friendship Highway, vägen mellan Lhasa och Katmandu. Nästa mål är Shegar, som ligger på 4300 m. Innan vi kommer fram åker vi över passet Gyamtso La, som är det högsta passet på hela resan, med sina 5 248 m. Snart ser vi en obruten kedja med några av världens högsta berg såsom Makalu, Shishapangma och självaste Mt Everest. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 11

  Everest Base Camp

  Idag kör vi söderut över Pang La (5 150 m). Vi besöker klostret Rongbuk, världens högst belägna kloster, en gång det största klostercentret i Tibet. På eftermiddagen hoppas vi att vädergudarna är med oss. Nu får vi vandra eller åka buss till Everest Base Camp och njuta av utsikten över världens högsta berg. I natt bor vi i ett av de traditionella nomadtält som är uppsatta för turister. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 12

  Till gränsstaden Kyirong

  Vi lämnar Everest Base Camp och startar den långa resan ner till gränsstaden Kyirong. Vi intar en sista middag med vår tibetanske guide och chaufför som inte har möjlighet att åka med oss in i Nepal. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår).

 • Dag 13

  Över gränsen till Nepal

  Idag korsar vi gränsen till Nepal där vi får möta en helt annorlunda kultur och natur. Vi lämnar det karga Tibet och kommer till ett grönt och frodigt Nepal. På eftermiddagen kommer vi fram till Katmandu. Natt på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 14

  Hinduiska tempel i Katmandu

  På förmiddagen besöker vi det hinduiska tempelområdet Pashupatinath. Här tillber hinduerna guden Shiva och intill Bagmatifloden kremerar Katmanduborna sina avlidna familjemedlemmar. Här finns också många Sadhus, mer eller mindre heliga män i långa skägg och målade ansikten. De kan vara roliga att bekanta sig med och de blir gärna fotograferade mot en slant. Eftermiddagen är fri och ni kan då till exempel strosa runt genom de spännande gränderna till marknader och små tempel. Vid det gamla kungliga torget Durbar Square kan man beundra de urgamla palats som klarade sig i den stora jordbävningen 2015. Natt på hotell. (Frukost ingår)

 • Dag 15

  Till Trisulifloden

  Idag är det dags att göra en tur på en av Nepals många stora forsfyllda floder. Vi åker buss till byn Fishling där vi efter en typisk nepalesisk lunch går ner på en sandstrand för en säkerhetsgenomgång. Den som inte vill göra någon forsfärd kan i stället njuta av eftermiddagen på stranden eller göra en promenad. Vi paddlar i cirka två timmar genom forsar som varvas med lugna partier. Vi njuter av den vackra grönskande dalgången och möter kanske någon fiskare på en klippa. Innan kvällen sätter våra guider upp tält, i natt ska vi övernatta på en sandstrand. Vi njuter av varandras sällskap, en enkel trerätters middag och den fantastiska stjärnhimlen. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 16

  Dagsvandring på landsbygden

  Nu ska vi få se det som brukar kallas "det riktiga Nepal" Efter frukost intill floden ger vi oss iväg på vandring. Vi går längs en snirklig grusväg uppför de gröna kullarna. Snart försvinner ljudet från forsen och landsvägen, det blir tyst och lugnt och vi får en vacker utsikt över det gröna böljande landskapet och floden som ringlar sig nedanför. Vi går förbi risterrasser och grönsaksodlingar. Målet för vår vandring är den lilla byn Aidada som bara fåtalet turister besöker varje år. Både skolan och flera hus i byn förstördes av jordbävningen 2015. Vi besöker den nya skolan som håller på att byggas upp. Det tar cirka två timmar att gå upp till Aidada, och cirka en timme att gå ner. I kväll sover vi igen i vårt lilla tältläger vid floden där guiderna lagar en trerätters middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 17

  Till lyxig djungelresort

  Vi lämnar floden och stranden och åker vidare med bussen. Idag åker vi söderut och när vi närmar oss Chitwans nationalpark blir landskapet plötsligt platt. Nu är vi inte långt ifrån gränsen till Indien. Vi checkar in på en lyxig djungelresort alldeles utanför nationalparken där djurlivet liknar det i Djungelboken. Vi träffar vår nationalparksguide som berättar om den fint bevarade nationalparkens historia och dess djurarter. Vi gör sedan en promenad till den lilla byn i närheten, där vi får se hur Tharu-folket lever i sina små typiska lerhus. Natt på djungelresort. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 18

  Djungelsafari i Chitwan

  I gryningen åker vi ut med jeep i djungeln. Vi har stor chans att se den indiska pansarnoshörningen på nära håll och har vi riktig tur får vi se den utrotningshotade tigern och många andra av de femtio däggdjursarter och fyrahundrafemtio fågelarter som lever i parken. Efter lunch gör vi en kanottur för att spana efter krokodiler och fåglar. (Frukost, lunch och middag ingår)

 • Dag 19

  Åter Katmandu

  Efter frukost är det dags att färdas tillbaka med bussen till Katmandu. Ca 5 timmar. (Det finns också en möjlighet att flyga tillbaka till Katmandu, din färdledare ordnar då detta.) Natt på hotell. (Frukost och lunch ingår)

 • Dag 20

  Tempelbesök och hemresa

  Denna morgon besöker vi ett av Katmandus världsarv, tempelområdet Swayambunath. Uppe på en hög kulle byggdes den stora vitkalkade reliken, stupan, på 500-talet. Runt stupan finns idag flera tempel och ett kloster samt små enkla restauranger och hantverksbutiker där man kan köpa religiösa föremål, smycken och konst. Här finns också många träd vilket också gör att många apor trivs här. Vi får förundras över hur levande denna tempelplats är där hinduer och buddhister sida vid sida går upp för de 365 trappstegen med sina offergåvor. Böneflaggor, rökelse och bönesnurror för ut bönerna i himlen och sprider budskapet om fred och kärlek till världen. På eftermiddagen/kvällen är det dags för avfärd till flygplatsen. (Frukost ingår)

Boka resa
Anmäl intresse
Ställ frågor om resan

Omdömen

 • Monica Eliasson
  Resan var helt fantastisk! Alla guider var trevliga och mycket hjälpsamma Monica Eliasson
 • En för mig mycket intressant och upplevelsefull resa! Kenny Jonsson
 • Andrea Mårtesson
  Jag är väldigt nöjd med resan och skulle gärna åka tillbaka både till Tibet och Nepal! Andrea Mårtesson
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Stäng

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng