Vandringens hälsoeffekter

Att vandra i Nepal i Himalaya är en spännande upplevelse där vi får uppleva underbara vyer och möta spännande kulturer, men en vandring har också positiva hälsoeffekter.

Friluftsfrämjandet har skrivit en artikel om flera anledningar till varför just vandring är så bra för vår hälsa. Här finns ett utdrag ur deras artikel om hälsoeffekter som vandring har.

Vandring är fenomenal träning eftersom det både är skonsamt för kroppen och enkelt. En vandring kan resultera i en mängd hälsofördelar som ökad fettförbränning, mindre risk för hjärtsjukdomar, diabetes och benskörhet och lägre blodtryck. Vandring i terräng ger kroppen ett intervallpass där man aktiverar fler muskler och får upp mer flås. När man kämpar sig uppför i en uppförsbacke stärks bål och underkropp på ett bra sätt. Använder man stavar aktiveras armmusklerna och pulsen höjs och energiförbrukningen ökar ännu mer.

Vandring minskar stress och är meditativt. Under en vandring lämnar man arbete och vardagsstress bakom sig. Man hamnar i en vardag där väder är sitt största huvudbry. I Japan använder de uttrycket shinrin yoku, som kan översättas till skogsbad. Det betyder att vandring i naturen bör användas för att minska stress. Livet blir enkelt. Du vandrar, äter, sover. Du tar hand om dina fötter, du andas. Där ute på vidderna eller i skogen får tankarna tid och plats att flyga fritt. Det finns ofantliga mängder med forskning som visar att en vistelse i naturen får pulsen att gå ned och att halten av stresshormonet kortisol i blodet minskar.

Du är skapad för att vandra och vistas i naturen. Våra förfäder satt ofta på golvet med benen i kors eller på huk. (vilket man fortfarande gör i Himalays kulturer) Det är positioner som kräver styrka i ben och rygg och bra balans. Att sitta på en stol är ingenting som vår kropp är byggd för och är inte bra för kroppen. Vi får ont och får minskad cirkulation. Vi lever i ett samhälle som är skapat för sittande på stolar fastän vi är skapade för att röra på oss. Något som verkligen sätter stopp för ett evigt sittandet är att vandra. När du är på vandring känner du mer än annars att kroppen är gjord för rörelse. Den anpassar sig snabbt till lunket och hittar din rytm, den känner igen sig. För våra förfäder som var jägare och samlare, var rörelse helt nödvändigt för att överleva.

Läs hela Frluftsfrämjandets artikel om vandringens hälsoeffekter

Läs mer om att vandra i Nepal

Läs om vår vandring till Everest Base Camp

 

 

 

 

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Hej!

Varmt välkommen att följa med på denna resa!

Du bokar in dig genom att fylla i formuläret. Eller ring, på kontorstid, på 073 814 05 70

Resornas svårighetsgrader

För att du enkelt ska kunna se vilka resor som passar just dig har vi delat in dem i svårhetsgrad mellan 1-3.

NIVÅ 1: Du behöver inte anstränga dig så mycket fysiskt. Det räcker med en bra grundkondition.

NIVÅ 2: Du behöver ha god kondition och i vissa fall vara beredd på att våga sånt du kanske inte gör hemma.

NIVÅ 3: Du behöver ha god kondition och i vissa fall speciella kunskaper. Det är också nödvändigt att du är medveten om de risker expeditionen kan innebära.

Stäng